SISTEMUL CARE UCIDE! După şase ani în care a supravieţuit cu tratament, un pompier a murit pentru că a dispărut medicamentul care îl ţinea în viaţă
Un bărbat cu un trecut impresionant nu-şi va mai strânge niciodată fiul în braţe. Nu din vina medicilor, ci a sistemului. Pompierul cu o tumoră pe creier s-a stins la 45 de ani, după ce medicamentul care l-a ţinut în viaţă, timp de şase ani, a dispărut de pe piaţă. Pentru prima dată în România, unicul său fiu, de doar 22 de ani, va da statul în judecată pentru a cere dreptate.
De Redactia Observator la 30.05.2017, 21:53Un bărbat cu un trecut impresionant nu-şi va mai strânge niciodată fiul în braţe. Nu din vina medicilor, ci a sistemului. Pompierul cu o tumoră pe creier s-a stins la 45 de ani, după ce medicamentul care l-a ţinut în viaţă, timp de şase ani, a dispărut de pe piaţă. Pentru prima dată în România, unicul său fiu, de doar 22 de ani, va da statul în judecată pentru a cere dreptate.
Florin Moraru, fiul pacientului: "Pe tata nu-l mai poate aduce nimeni înapoi, dar pentru ceilalţi oameni." Pentru ceilalţi oameni, Florin va da statul în judecată. Tot ce şi-a dorit a fost ca tatăl lui să-l vadă crescând şi să fie alături de el. Cu o vorbă bună, cum a fost de când s-a născut. Însă, la începutul anului, medicamentul care-l ţinea în viaţă a dispărut de pe piaţă.
Florin Moraru, fiul pacientului: "Tot au fost promisiuni că va veni, va veni medicamentul şi am aşteptat, n-am avut ce să facem altceva, alt medicament n-am putut să-i dăm, pentru că era singurul tratament compatibil."
Bărbatul a murit în urmă cu două săptămâni, după trei luni de chin. Timp de şase ani medicamentul a ţinut sub control tumora pe creier cu care a fost diagnosticat pe când avea doar 39 de ani. În perioada în care nu a luat citostaticul, tumora s-a triplat.
Florin Moraru, fiul pacientului: "Atât am reuşit, să petrecem sărbătorile cu bine, râdeam, stăteam la masă, a fost foarte frumos, dar..." Tânărul va da statul în judecată, însă nu vrea daune. Doar să schimbe legi.
Politicile de sănătate din ultimii ani au făcut ca tot mai multe companii să se retragă de pe piaţa din România sau să practice exportul paralel. Chiar dacă a fost suspendat temporar, din ordinul Ministerului Sănătăţii, există suspiciuni că medicamentele pleacă oricum din ţară.
Zilnic dispare cel puţin un medicament de care depind vieţile a sute de oameni, fără ca tratamentul să aibă un înlocuitor.
Singura variantă pe care o mai au pacienţii este să cumpere medicamentele din străinătate. Costurile pentru un singur citostatic pornesc de la 2000 şi pot ajunge până la 15 mii de euro.