Pesta porcină se extinde în Teleorman. Autorităţile promit că pesta va fi istorie în judeţul lor
Patru focare în şase zile. Virusul pestei porcine s-a răspândit în trei comune din Teleorman, care au intrat sub anchetă epidemiologică. Autorităţile se bâlbâie şi aici, dar promit că pesta va fi istorie în judeţul lor.
De Redactia Observator la 22.10.2018, 20:16- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Patru focare în şase zile. Virusul pestei porcine s-a răspândit în trei comune din Teleorman, care au intrat sub anchetă epidemiologică. Autorităţile se bâlbâie şi aici, dar promit că pesta va fi istorie în judeţul lor. În acest timp, oficialii de la Bucureşti pregătesc un ordin care ar putea stârni revoltă. Pe o rază de 10 kilometri, în jurul marilor ferme, ar putea fi ucişi toţi porcii din gospodării.
Inspectorii DSV nu sunt siguri dacă au toate avizele necesare pentru o asemenea măsură, dar sunt spun că lupta cu virusul care le-a intrat în judeţ e pe drumul cel bun.
Udor Constantin, purtător de cuvânt la Direcţia Sanitară Veterinară Teleorman: Va garantez ca boala asta va fi o istorie!
Teoretic, zonele din jurul focarului ar trebui să fie izolate. Un bărbat din Olt a cumpărat însă un animal chiar din comuna unde a fost identificat virusul.
Calomfirescu Stan, primarul comunei Ştorobăneasa: Si masinile care ies si care intra s-a dat dispozitie sa nu transporte animale.
În Teleorman sunt 40 de microferme, care ar putea fi în pericol dacă virusul se răspândeşte. Ca să ţină departe marile exploataţii de pesat porcină autorităţile au în plan să ucidă toţi porcii din gospodării, pe o rază de 10 kilometri.
Un document aprobat în şedinţa Centrului Naţional de Combatere a Bolilor arată că depopularea se va face prin omorârea animalelor din gospodăriile populaţiei, având ca destinaţie consumul propriu sau abatorizarea, fără posibilitatea repopulării.
Cu alte cuvinte, oamenii nu vor mai putea creşte porci pe lângă casă. Chiar Ministerul Agriculturii ar pregăti un ordin în acest sens.
Fermier din Buzău: Pe noi ne ajuta, pe cealalta parte Romania nu e doar un punct de abatorizare si trebuie sa ne gansim si la taranul roman careva fifortat sa cumpere din marile supermarketuri.
Ministrul Petre Daea nu a comentat informaţia deşi, în repetate rânduri, a susţinut altceva.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: În România nu se întrerupe creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei! Să ne înţelegem bine asupra acestui aspect!
Subiectul s-a aflat de multă vreme în dezbaterea autorităţilor şi a ajuns chiar la comisiile pentru agricultură din Parlament.
Emil Dumitru, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro: Dacă o sa se mentina chestia asta pe o disputa politica cine anunta primul interdictia ca sa deconteze politic sa stiti ca sectorul de crestere a porcului nu va avea viitor multi ani de acum inainte!
Anca Pădureanu, purtător de cuvânt la Comisia Europeană: A fost o măsură extraordinară pe care autorităţile belgiene au luat-o tocmai pentru a eradica pesta porcină africană. Bineînţeles că au despăgubit proprietarii de porci domestici.
Ministerul Agriculturi intenţionează să înăsprească şi condiţiile în care pot fi crescuţi porcii în gospodării.