Ploile din ultima lună au umplut pădurile şi câmpurile de ciuperci
Dacă vara aceasta a fost una destul de slabă pentru culegătorii de ciuperi, situaţia s-a schimbat cu totul în toamnă. Ploile din ultima lună au umplut pădurile şi câmpurile de ciuperci. Cum era de aşteptat oameni s-au dus la cules.
De Redactia Observator la 16.10.2020, 17:22- În România cresc aproximativ 2.500 de specii.
- Majoritatea sunt căutate pentru gust, dar şi pentru mineralele şi vitaminele pe care le conţin.
Nu oricine poate culege, însă, pentru că asemănările dintre ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare sunt de multe ori foarte mari. Iar, confuzia poate cauza chiar decesul celor care mănâncă ciupercile otrăvitoare.
Szabolcs Pais - specialist în ciuperci: De obicei, Piciorul Căprioarei apare de la primăvară până în toamnă, dar cum anul ăsta a fost cam secetă şi nu prea au fost ploi, acum cum au venit ploile ăstea două luni, o lună şi ceva, au ieşit destul de multe, chiar foarte multe.
În judeţul Mureş pajiştile și pădurile sunt pline de tot felul de bureţi şi ciuperci, numai bune de cules.
Nu oricine poate însă face diferenţa între ciupercile comestibile şi cele otrăvitoare. Şi asta deoarece asemănările dintre cele două tipuri sunt izbitoare. În toată lumea există peste 6.000 de specii de ciuperi, dintre care doar 600 sunt comestibile.
În România cresc aproximativ 2.500 de specii. Majoritatea sunt căutate pentru gustul deosebit, dar şi pentru mineralele şi vitaminele pe care le conţin.
Liviu Todoran – expert în industria alimentară: Este un desfăţ prin prezenţa gusturilor foarte variate în arta culinară. Din punct de vedere al compoziţiei, nu putem sp vorbim de o compoziţie extraordinară, înafară de potasiu care există în cantitate foarte mare. O ciuipercă trebuie să fie consumată în stare proaspătă, 3-4 zile maxim de la culegere.
Şi cum ciupercile sunt din abundenţă, meniul de toamnă s-a schimbat şi el. Aşa că delicatele ciuperci îşi fac loc tot mai des în tocăniţe, conserve şi zacuscă. Desigur cel mai simplu de preparat sunt ciupercile la grătar.
Medicii atrag însă atenţia asupra pericolului la care se expun cei care culeg şi consumă ciupercile fără să le cunoască. Există mai multe soiuri care deşi nu sunt otrăvitoare, nu sunt comestibile. Iar consumul lor poate cauza greaţă sau vărsături. În cazul în care mâncaţi ciuperci otrăvitoare trebuie să vă adresaţi imediat medicului.