Poliția Animalelor. Agenții vor putea intra cu forța, în locuinţe, peste cei care îşi maltratează animalele
România va avea, în sfârşit, Poliţia Animalelor. Agenţi special pregătiţi sau medici veterinari în uniforme de poliţie vor avea grijă să sancţioneze cruzimea faţă de necuvântătoare.
De Redactia Observator la 26.08.2020, 22:01- România a ajuns în ultimii ani iadul animalelor.
- Cel puţin trei animale sunt abuzate în fiecare zi.
Vor putea folosi inclusiv forţa şi vor putea intra în locuinţe fără acceptul proprietarului, dacă au informaţii că un animal se află în agonie.
Poliţiştii vor putea intra cu forţa peste orice proprietar care-şi chinuie animalul.
Şi tot ei vor putea lua pe loc animalele maltratate. Acestea vor ajunge în adăposturi publice pentru a fi tratate, apoi vor fi date spre adopție. Dar România nu are în acest moment suficiente adăposturi. Consiliile Judeţene vor fi obligate să rezolve această problemă.
Cristina Lapis - Președinte Asociația Milioane de Prieteni: Pentru aceste animale trebuie create locuri speciale. Noi am facut o mica ferma unde am luat un cal care se plimba pe calea bucuresti, am mai luat un magar lasat pe camp.
Poliția Animalelor va fi în subordinea Poliţiei Române şi va avea angajaţi medici veterinari transferaţi de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, fără examen şi fără concurs.
Marcel Vela: Acţiunile poliţiştilor pot fi fotografiate sau filmate fara consimtamantul persoanelor care deţin animalul.
Poliţiştii nu văd însă cu ochi buni noile reguli. Spun că nu este clar când se va putea lua decizia de a intra în forţă peste cineva.
Cosmin Andreica: Nu îmi dau seama cum se va putea realiza. Vorbim despre încălcarea dreptului la proprietate. Vor trebui să fie foarte siguri că vorbim despre un animal care agonizează sau care este ţinut în condiţii necorespunzătoare.
Noul proiect de lege spune că vor putea interveni atunci când au indicii că un animal este în pericol. De la rănire, schingiuire, până la organizarea de lupte între animale sau lipsa supravegherii lor, toate vor fi pedepsite.
Existența unui pericol pentru animale: rănirea sau schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor.
România a ajuns în ultimii ani iadul animalelor. Cel puţin trei sunt abuzate în fiecare zi. Şi nu toate faptele de cruzime ajung în atenţia autorităţilor. Anul trecut, de exemplu, au fost sesizate doar 600 astfel de fapte.
Cei care lovesc, înfometează sau chinuie animalele riscă de la 3 luni la un an de închisoare sau amendă de maximum 3 mii de lei.