Poliţia Română a prezentat cele mai periculoase treceri de pietoni din Bucureşti
Maşinile se repară, oamenii nu. Este mesajul poliţiştilor pentru şoferi şi drama pe care o trăiesc victimele accidentelor rutiere. În fiecare an, viaţa se schimbă pentru sute de pietoni, care rămân cu traume ireparabile, din cauza şoferilor neatenţi.
De Redactia Observator la 17.10.2019, 20:10Maşinile se repară, oamenii nu. Este mesajul poliţiştilor pentru şoferi şi drama pe care o trăiesc victimele accidentelor rutiere. În fiecare an, viaţa se schimbă pentru sute de pietoni, care rămân cu traume ireparabile, din cauza şoferilor neatenţi. Într-o nouă campanie, Poliţia Română a dezvăluit cele mai periculoase zone ale Capitalei.
Anual, sute de pietoni sunt loviţi de maşini. Mulţi suferă răni grave, iar zeci mor pentru că sunt loviţi pe trecerea de pietoni.
Campania Poliţiei Române începe cu următorul mesaj: "Asta e maşina, e în stare bună. La caroserie a avut o problemă mică. A lovit un pieton".
Dorin, 47 de ani, victima unui accident rutier: "Aveam o viaţă normală, fericită. Speram să fie mai bine. Şi acum, totul s-a năruit".
O dramă care se repetă de două ori pe zi în România.
Doar în primele nouă luni ale acestui an, 58 de oameni au fost omorâţi pe trecerile de pietoni. 412 au supravieţuit, dar au fost răniţi grav.
Adrian, 39 de ani, victima unui accident rutier: "Senzaţia mea a rămas şi va rămâne întotdeauna că toată lumea vrea să te omoare în trafic".
În timp ce maşinile se repară, traumele rămân.
La 50 de ani, Silvia a fost nevoită să renunţe la cariera din învăţământ, după ce un şofer a spulberat-o pe o trecere de pietoni din sudul Capitalei.
Silvia, victima unui accident rutier: "Mă sculam noaptea şi nu puteam să dorm de la dureri. Nu mă lăsau să dorm durerile şi obida. Că ai ajuns dintr-un om sănătos, un om care ceri să te ajute cineva".
Din noiembrie şi până în martie, când ziua e mai scurtă, sunt înregistrate cele mai multe accidente.
Cel mai des, accidentele se produc în cartierele Berceni, Militari, Pantelimon şi Crângaşi.
Trecerile de pietoni de pe Şoseaua Turda sunt cele mai periculoase din Capitală. Şi asta pentru că şoferii vin cu viteză dinspre Podul Grand şi uită să mai acorde prioritate pietonilor.
Pentru a conştientiza pericolul, şoferii au fost astăzi traşi pe dreapta de poliţiştii care au împărţit pliante şi le-au arătat clipul de promovare a noii campanii: "Conduceţi cât mai prudent, să adaptaţi viteza în funcţie de condiţiile de drum".
Siguranţa rutieră pare să nu fie însă o prioritate pentru cei care ne conduc.
Marian Nedelescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor din Accidentele Rutiere: Există un consiliu interministerial de siguranţă rutieră la care primul ministru este preşedinte de onoare şi ministrul Transporturilor este preşedinte executiv. De 20 de ani, de când ne înfiinţăm noi pe acest pământ, ăştia nu s-au întâlnit niciodată
În ultimii patru ani, doar în Bucureşti, aproape 2400 de oameni au fost răniţi în timp ce traversau regulamentar. 45 au murit.