Porcii pentru masa de Crăciun au ajuns să fie vânduți pe Facebook
Sunt tot mai mulţi gospodari care transformă creşterea animalelor în afaceri şi îşi vând marfa direct pe Internet. Şi pun pe mesele românilor şorici pârlit în bătătură şi slănină afumată după metode tradiţionale. Comenzile curg, pentru că mulţi clienţi din oraş, obişnuiţi cu reţelele de socializare, îşi găsesc porcul de Crăciun direct pe Facebook.
De Redactia Observator la 17.12.2019, 15:54Sunt tot mai mulţi gospodari care transformă creşterea animalelor în afaceri şi îşi vând marfa direct pe Internet. Şi pun pe mesele românilor şorici pârlit în bătătură şi slănină afumată după metode tradiţionale. Comenzile curg, pentru că mulţi clienţi din oraş, obişnuiţi cu reţelele de socializare, îşi găsesc porcul de Crăciun direct pe Facebook. În plus, oamenii au înţeles că mâncarea bio nu este doar un moft, ci un mod de a trăi sănătos.
La 10 kilometri de Oradea, în localitatea Rontău, porcii sunt negociaţi chiar în faţa fermei. Asta după ce au fost văzuţi pe Facebook. Cumpărătorul îşi alege singur animalul, iar apoi asistă la tăierea şi tranşarea lui.
DUMITRU, cumpărător - Şi anul trecut am cumpărat de pe Facebook. A dat anunţ că are porci mangaliţa de vânzare şi ne-am înţeles la preţ.
Sute de anunţuri ale crescătorilor de porci sunt publicate pe Internet. Iar românii, au devenit prietenii tehnologiei.
Ștefan, un fermier, are peste 60 de porci din rasa Mangaliţa şi Bazna. Hrăniţi doar cu cereale, godacii cresc de două ori mai greu decât animalele care primesc concentrate. Dar sunt şi mult mai sănătoşi.
Ştefan Patroc, gospodar - Mediul propice al lor este în semi-libertate. Se dezvoltă mult mai bine decât în boxe pentru că le place să scormone să ia minerale din pământ.
Pe viitor, gospodarul se gândeşte să livreze direct în plase animalul sacrificat ori preparatele tradiţionale pentru masa de Crăciun.
Deocamdata, kilogramul de porc în viu, rasa românească de carne, variază între 8 şi 10 lei. Iar cel de mangaliţă ajunge până la 15 lei.