Antena LIVE

Curs valutar

Care este secretul singurului producător tradiţional de şvaiţer din România

Indiferent dacă este maturată sau proaspătă, producţia brânzeturilor este o artă. Pentru a obţine gustul perfect, e nevoie de pasiune şi răbdare. Iar cel mai bun exemplu este cel a al singurului productător tradiţional de schweizer din România.

De la 15.06.2020, 17:15
WhatsApp
Vezi și:

Pentru a-l cunoaşte şi pentru a afla care este secretul găurilor din celebrul caşcaval va invit într-o călătorie în Ţara Dorenelor. 

La poalele munţilor Călimani, pe pajiştile pline de flori de aici, din Ţara Dornelor, cresc şi se hrânesc vacile din al căror lapte se face cel mai bun şvaiţer de Bucovina.

Drumul laptelui este însă lung şi de durată. Începe în ograda micilor fermieri locali, unde e muls şi pus în butoaie. Ajunge apoi în fabrica pe care Adrian Cruceanu, un pasionat de brânzeturi, o deţine în satul Neagra Şarului.

Adrian Cruceanu - proprietar fabrică: Pentru a face un sviter de calitate, obligatoriu laptelel treb sa fie colectat in bidoane. Daca e adus in cisterna nu se mai poate face verificarea lui bidon cu bidon.

Aici, adevăraţi profesionişti în arta degustării laptelui testeză calitatea acestuia.

Papilele gustative trebuie să fie foarte bune, că dacă nu sunt bune, nu îi simţi gustul şi atunci şviţerul nu iese.

Adrian Cruceanu - proprietar fabrică: Daca are un gust amarui se poate ca o anumita vaca sa fie pe perioada de intarcare sau daca e prea galben la culoare poate sa fie in perioada de colostru, cand o fatat vaca si laptelel ala trebuie dat aumtomat numia la vitel

După ce este filtrat şi procesat, laptele de cea mai bună calitate ajunge în cazane, pentru a fi pasteurizat.

Adrian Cruceanu - proprietar fabrică: Nu pasteurizăm în totalitate laptele pentru că noi nu intervenim cu culturi lactice. Noi facem un produs 100% natural, numai din lapte şi cheag.

Urmează apoi un lung proces de maturare a roţilor de şvaiţer. Totul se face într-un mediu controlat, timp de trei luni.

Adrian Cruceanu - proprietar fabrică: Pentru maturarea svaiterului, temperatura treb sa fie undeva la 22-24 de grade si umiditate de 60-70

Gustul unicat şi zona în care este produs au făcut ca şvaiţerul de Bucovina să fie înscris recent sub brandul "Produs în Arie Naturală Protejată".

Paula Tărnăuceanu - reprezentant Parcul Naţional Călimani: Intentia noastra este de sustinere a comunitatilor locale prin promovarea produselor traditionale, iar acest sviter de tara dornelor. E unica prin laptele pe care il folosese, prin pasiunile din zona in care pasc acele animale

Un kilogram de şvaiţer produs în Ţara Dornelor ajunge să coste 65 de lei în magazine. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

bucovina social
Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Pe cine au...
Fanatik.ro
Publicat 24.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Nu vă lăsați mințiți
spotmedia.ro
Publicat 23.11.2024
Meteorologii Accuweather anunță 3 zile consecutive de ninsori și viscol în...
Gandul
Publicat 24.11.2024
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 24.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 25 noiembrie 2024. Peștii sunt perfecționiști. Află ce se...
CaTine
Publicat 24.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Alegeri prezidențiale 2024. Exit-poll, la ora 21.00. Marcel Ciolacu și Elena...
Click.ro
Publicat 24.11.2024
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Useit
Publicat 24.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Ce așteptări au românii de la noul președinte al țării: „O viață mai...
libertatea.ro
Publicat 24.11.2024
Cher a vorbit despre singurul bărbat care s-a despărțit de ea: „Am fost...
ZU
Publicat 24.11.2024
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Hello taste
Publicat 24.11.2024
6 sfaturi pentru a reduce timpul petrecut de copii în fața ecranului
Deparinti
Publicat 24.11.2024
Cine este Călin Georgescu, independentul care l-a învins și pe George...
ziare.com
Publicat 24.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Lipsa de fier: simptome care trebuie să-ți dea de gândit
Medicool
Publicat 24.11.2024