Care este secretul singurului producător tradiţional de şvaiţer din România
Indiferent dacă este maturată sau proaspătă, producţia brânzeturilor este o artă. Pentru a obţine gustul perfect, e nevoie de pasiune şi răbdare. Iar cel mai bun exemplu este cel a al singurului productător tradiţional de schweizer din România.
De Redactia Observator la 15.06.2020, 17:15- Un kilogram de şvaiţer ajunge să coste 65 de lei în magazine.
- Gustul unicat a fost înscris sub brandul "Produs în Arie Naturală Protejată".
Pentru a-l cunoaşte şi pentru a afla care este secretul găurilor din celebrul caşcaval va invit într-o călătorie în Ţara Dorenelor.
La poalele munţilor Călimani, pe pajiştile pline de flori de aici, din Ţara Dornelor, cresc şi se hrânesc vacile din al căror lapte se face cel mai bun şvaiţer de Bucovina.
Drumul laptelui este însă lung şi de durată. Începe în ograda micilor fermieri locali, unde e muls şi pus în butoaie. Ajunge apoi în fabrica pe care Adrian Cruceanu, un pasionat de brânzeturi, o deţine în satul Neagra Şarului.
Adrian Cruceanu - proprietar fabrică: Pentru a face un sviter de calitate, obligatoriu laptelel treb sa fie colectat in bidoane. Daca e adus in cisterna nu se mai poate face verificarea lui bidon cu bidon.
Aici, adevăraţi profesionişti în arta degustării laptelui testeză calitatea acestuia.
Papilele gustative trebuie să fie foarte bune, că dacă nu sunt bune, nu îi simţi gustul şi atunci şviţerul nu iese.
Adrian Cruceanu - proprietar fabrică: Daca are un gust amarui se poate ca o anumita vaca sa fie pe perioada de intarcare sau daca e prea galben la culoare poate sa fie in perioada de colostru, cand o fatat vaca si laptelel ala trebuie dat aumtomat numia la vitel
După ce este filtrat şi procesat, laptele de cea mai bună calitate ajunge în cazane, pentru a fi pasteurizat.
Adrian Cruceanu - proprietar fabrică: Nu pasteurizăm în totalitate laptele pentru că noi nu intervenim cu culturi lactice. Noi facem un produs 100% natural, numai din lapte şi cheag.
Urmează apoi un lung proces de maturare a roţilor de şvaiţer. Totul se face într-un mediu controlat, timp de trei luni.
Adrian Cruceanu - proprietar fabrică: Pentru maturarea svaiterului, temperatura treb sa fie undeva la 22-24 de grade si umiditate de 60-70
Gustul unicat şi zona în care este produs au făcut ca şvaiţerul de Bucovina să fie înscris recent sub brandul "Produs în Arie Naturală Protejată".
Paula Tărnăuceanu - reprezentant Parcul Naţional Călimani: Intentia noastra este de sustinere a comunitatilor locale prin promovarea produselor traditionale, iar acest sviter de tara dornelor. E unica prin laptele pe care il folosese, prin pasiunile din zona in care pasc acele animale
Un kilogram de şvaiţer produs în Ţara Dornelor ajunge să coste 65 de lei în magazine.