Povestea lui Ionuţ, ciobanul din Timiş cu o mie de oi. Banatul a întrecut Sibiul la numărul de mioare
Mioriţa se scrie de-acum în Banat. După un deceniu, Sibiul a fost detronat de ciobanii şi fermierii din Timiş la numărul de oi. Iernile blânde i-au convins pe ciobani să se stabilească aici. S-au orientat spre export și scot bani frumoși din marfa pe care o livrează în ţările arabe
De Iulia Pop la 14.04.2022, 21:02Cât vezi cu ochii sunt oile lui Ionuţ Andrieş. În timp ce animalele pasc pe o câmpie la limita dintre Timiş şi Arad, ciobănaşul roieşte mândru în jurul lor. Nu vrea să ne spună câte oi are pentru că aduce ghinion, dar numărul lor se duce spre 1000.
Ionuț Andrieș, proprietar stână: Femeile şi oile nu se spun. Noi provenim dintr-o familie de tradiţie de ciobani. Mama e de la bistriţa şi tata din partea Sibiului.
Clima blândă, perfectă pentru creşterea oilor, a adus familia în Banat.
Ionuț Andrieș, proprietar stână: O lună de zile e diferenta intre Banat si partile Sibiului. La noi cand dă colţul ierbii, la sibiu zăpada încă e topită. Logic ca am inaintat.
Oieritul e mai profitabil la câmpie
Ionuț Andrieș, proprietar stână: Cel putin 20% se taie acum de sarbatorile pascale şi restul mieilor merg la export , în ţările arabe.
Banatul, fruntea la numărul de oi
În ultimii ani, oricum transhumanţa a devenit istorie. Şi, încet, încet județele din vest au detronat Sibiul, lider incontestabil timp de un deceniu, în creşterea oilor.
Iulia Pop, reporter Observator: 1, 2, 3, 4, tu eşti 5, 6, 7, si tot asa până la 600.000 de mioare. Timişul a bătut sibiul la numărul de oi. Păstoritul s-a dezvoltat aici foarte mult, iar specialiştii se aşteaptă ca şi în următoarea perioadă, judeţul să rămână în top.
Sorin Belea – Direcția Regională de Statistică Timiș: În judeţul Timiş, în 2020, am avut peste 608.000 de oi .... Timiș... 608.264 oi. Eram pe primul loc pe tara. Dupa noi urma Sibiul cu 548.000 Sibiu.... 548.166 oi, Arad, Cluj, Alba. Acum sunt aproape 60.000 de oi diferenţă între Timiş şi Sibiu
Explicaţia e simplă: crescătorii de ovine din judeţele de munte, Sibiu, Alba, Hunedoara, au simţit potenţialul zonei, la fel ca familia Andrieş, şi s-au mutat în Timiş.
Gabriel Ilaș – Direcția Agricolă Timiș: Crescătorii de ovine se raportează în businessul ăsta al lor la costuri. În Banat, în zona de ses, şi Arad şi Timis oferă condiţii pe timp de iarnă, mai blânde şi atunci cantitatea de furaje necesară e mai mică.
Ciobanii au ajutat la dezvoltarea unei întregi industrii, care a deschis în vestul ţării abatoare, fabrici de lapte şi firme care exportă animalele către statele arabe. Timiș, judeţul cu cea mai mare suprafaţă agricolă din ţară, este pe primul loc nu doar la ovine, ci şi la numărul de porcine.