Povestea palatului Moskovits Miksa, care în urmă cu 10 ani era doar o ruină
După mai bine de un secol de existenţă, un palat din Oradea îşi retrăieşte momentele de glorie! În urmă cu 10 ani era o ruină. Acum a devenit una dintre cele mai spectaculoase şi fotografiate clădiri din oraş.
De Redactia Observator la 21.01.2019, 17:51- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
După mai bine de un secol de existenţă, un palat din Oradea îşi retrăieşte momentele de glorie! În urmă cu 10 ani era o ruină. Acum a devenit una dintre cele mai spectaculoase şi fotografiate clădiri din oraş. Faţada cu flori stilizate, coloanele şi balustradele dantelate atrag ca un magnet vizitatorii.
Situat în centrul oraşului Oradea de mai bine de un secol, Palatul Moskovits Miksa este o adevărată bijuterie arhitecturală construită în stil Art Nouveau.
Cu parter înalt, mezanin, două etaje şi curte interioară, clădirea îşi atrage şi acum admiratorii ca un magnet.
În urmă cu zece ani, sub tencuiala scorojită şi balcoanele care stăteau să cadă, cu greu se mai putea bănui frumuseţea palatului.
Maria Pop, şef de lucrări la facultatea de Construcţii şi arhitectură Oradea: Daca priveai cu ochii constructorului sau arhitectului puteai sa banui frumuseţea din spatele elementelor deteriorate. Dar toate stucaturile aratau rau, iti era teama sa stai in preajma cladirii, sa nu se intample ceva.
Lucrările de reabilitare ale palatului urban au durat doi ani. În curtea interioară, arhitecţii au descoperit şi o pictură veche de peste 100 de ani, pe care acum o restaurează.
Dan Lepădatu, arhitect: Cladirea e somtuoasa face parte dintre cladirile de raport pe care le construiau investitorii si le închiriau.
Costurile operaţiei de înfrumuseţare pentru Palatul Moskovits Miksa au fost de peste 650 de mii de lei.
Anca Grama , purtător de cuvânt Primăria Oradea: Primaria a acordat un grat de 20 la suta din valoarea totala a lucrarii fiind vorba de o cladire de patrimoniu, urmand ca 80 la suta din valoarea lucrarii sa fie recuperata de la proprietari.
Aceasta este una dintre cele 20 de clădiri monument realibilitate în Oradea cu ajutorul banilor obținuți din supraimpozitarea clădirilor cu fațade neîngrijite.