Povestea regizorului englez îndrăgostit de România: o ardeleancă i-a furat inima şi l-a adus "acasă", în Mureş
Un cineast englez a ajuns să îşi trăiască filmul vieţii sale pe meleaguri româneşti. Povestea a luat naştere la începutul anilor 2000, când a ajuns pentru prima dată în România şi s-a îndrăgostit iremediabil: mai întâi de locuri, apoi de o româncă. Cei doi şi-au întemeiat o familie şi îşi duc traiul la Băla, un sat din Transilvania. Ba mai mult, organizează chiar şi un festival prin care promovează obiceiurile şi tradiţiile noastre.
De Redactia Observator la 14.11.2022, 16:53Steve Teers, cineast: Înaine să fiu regizor am studiat muzica şi dansul la Universitatea din Londra, am cântat în trupe, am acompaniat cântăreţi în baruri, am cântat într-un grup de muzică pop, când eram tânăr.
De la muzică, Steve Teers a trecut la film. Regizor în Marea Britanie, bărbatul a ajuns să-şi trăiască visul în România. În prezent, are amenajat un adevărat studio, plin cu instrumente din toate colţurile lumii. Un vis devenit realitate... la Băla, în judeţul Mureş, loc pe care a ajuns să îl numească "acasă".
Steve Teers, cineast: Un banjo din Japonia, o tobă Shaman din Kathmandu. Şi una foarte frumoasă din România, tilinca. Am descoperit-o în urmă cu doi ani, la Cluj.
În 2000 a vizitat România și de atunci a visat să se stabilească aici
- Deniz a adus deliciile bucătăriei turceşti în România. S-a îndrăgostit de ţara noastră acum 30 de ani şi nu...
- Antonio a părăsit Italia natală, îndrăgostit de un sat din România. Un singur lucru nu-i place în țara noastră
- Csaba Nagy, fermierul care face agricultură ecologică: tractoarele care merg singure economisesc motorină şi...
Drumul spre România a început în anul 2000, cu o invitaţie la Bucureşti din partea dansatorului Cosmin Manolescu, pentru a filma un proiect de dans experimental. Pe lângă Capitală a vizitat inclusiv Vama Veche. A fost vrăjit de locuri, dar şi de oamenii plini de voie bună. Ajuns înapoi în Londra, a început să creeze scenarii care au devenit realitate.
Steve Teers, cineast: Poate într-o zi o să mă căsătoresc cu o româncă. Părea aşa o idee nebunească. Apoi am întâlnit în Londra o minunată make-up artistă. I-am spus gândurile mele, că iubesc România şi am fost impresionat de această ţară. În 2 ani eram căsătoriţi.
Georgiana Teers, soția lui Steve Teers: M-a impresionat foarte mult faptul că el s-a îndrăgostit mai întâi de România. Am devenit foarte buni prieteni şi de aici ne-am gândit şi că putem să creem o familie împreună.
Nunta a avut loc în urmă cu 17 ani, iar ulterior, într-o excursie pe meleagurile româneşti, Georgiana şi-a adus soţul în Mureş, în vizită la nişte rude. Aşa a aflat că locuinţa în care se născuse bunica ei era de vânzare.
În numai două săptămâni au cumpărat casa în care acum locuiesc alături de cele două fetiţe. Steve s-a hotărât rapid că vrea să facă parte din comunitate. Iar viaţa la ţară l-a cucerit imediat.
Georgiana Teers: L-a atras faptul că totul vine din grădină: fructele, legumele sunt super organice şi au gust.
Englezul îndrăgostit de România organizează anual un festival în Băla
Mai mult decât atât, englezul organizează anual la Băla un mic festival la care participă oameni din toate colţurile ţării, dar si din străinatate. Ideea a pornit odată cu cea de a 40-a aniversare a soţiei sale. Ziua ei de naştere s-a transformat într-o sărbătoare a meşteşugurilor şi artei locale, a muzicii şi a folclorului românesc.
Steve Teers, cineast: Anul acesta am avut în jur de 400 oameni care au venit. A fost minunat. Am avut o cântăreaţă de operă, venită din Reghin. Am avut trupe care au cântat pe scena mare pe care am montat-o: Ţapinarii.
Mariana Vlad, fost primar comuna Băla: Eu l-am văzut pe Steve Teers ca pe un Prinţ Charles al comunei Băla.