Primăriile din întreaga ţară trebuie să se ocupe de igienizarea blocurilor
Autorităţile locale din fiecare oraş trebuie să monteze la intrarea în blocuri dispozitive cu dezinfectant. Dacă unii edili au reuşit să cumpere dispozitivele şi substanţele, alţii se plâng că o astfel de achiziţie este aproape imposibilă. Şi asta pentru că nu se găsesc pe piaţă.
De Redactia Observator la 31.03.2020, 17:08Autorităţile locale din fiecare oraş trebuie să monteze la intrarea în blocuri dispozitive cu dezinfectant. Dacă unii edili au reuşit să cumpere dispozitivele şi substanţele, alţii se plâng că o astfel de achiziţie este aproape imposibilă. Şi asta pentru că nu se găsesc pe piaţă.
Îmbrăcaţi în combinezoane, măşti pe faţă şi înarmaţi cu bidoane cu dezinfectant, angajaţii primăriilor de sector din Capitală au început dezinfectarea scărilor de bloc. Nu au reuşit însă să monteze şi dispozitivele cu dezinfectant, aşa cum prevede ordonanţa militară.
În lipsa dispenserelor cu dezinfectant care ar fi trebuit montate aici, la intrare, pentru ca oamenii să se dezinfecteze pe mâini, înainte de a pune mâna pe clanţă, administratorii de bloc s-au adaptat şi au pus astfel de preşuleţe la intrare, care sunt bine îmbibate cu clor.
Unii edilii spun că dincolo de costurile operațiunii şi munca titanică le-a fost imposibil să găsească pe piaţă dispozitive pentru dezinfectant.
Robert Negoiță, primarul sectorului 3: In general cred ca trebuie dezinfectat guvernul pentru ca toti cei care ajung la guvernare se imbolnavesc si devin nerealisti. Cum poti spune intr-o ordonanta ca noi, toata administratia locala de ieri pe azi, noi azi trebuia sa le avem montate, dispensere care nu se gasesc pe piaţă.
În Capitală sunt peste 16.000 de blocuri, multe au câte trei sau patru scări, aşa că doar într-un sector trebuie cumpărate mii de dispozitive cu soluţii dezinfectante.
Dan Cristian Popescu VicePrimar sector 2: Ne-am apucat de ieri sa cautam gelul dezinfectant de maini si aparatele de dispertie pentru cele 11.000 de scări de bloc pe care le avem in sectorul 2. Este un proces complicat pentru ca in aceasta perioada s-au si scumpit foarte mult produsele si este si o lipsa a lor de pe piata. În această săptămână o să începem instalarea lor, o să începem cu blocurile unde au fost cazuri de persoane infectate cu coronavirus.
Gabriel Mutu, primarul sectroului 6: Este cea mai mare aberaţie pe care am putut să o văd de când fac administraţie. Am început să montăm acele dispensere de soluţie dezinfectantă. Gândiţi-vă ce înseamnă să umpli aceste dispensere. Eu cred că, pur şi simplu, a fost dată aşa la. Nu ştiu, doar ca să arunce ceva.
Nu doar autorităţile din Capitală se confruntă cu lipsa dispozitivelor de dezinfecţie. Şi în micile oraşe este aceeaşi problemă. Nici la Craiova, edilul nu are de unde să le cumpere.
Mihail Genoiu, primarul oraşului Craiova: În primivinţa dispozitivelor de dezinfecţie şi dezinfectantul sunt în procedură. Dacă la dezinfectant se găsesc cât de cât soluţii, în ceea ce însemană dispozitivele respective nu am reuşit până la această oră să găsim niciun furnizor.
În Cavnic- un oraş cu doar 5.000 de locuitori şi 30 de blocuri, primarul a reuşit, totuşi, să achiziţoneze dispozitivele cu soluţii dezinfectante, care au fost montante de la primele ore ale dimineţii.
Primar: Urmează să fie şi încărcate cu lichid special. Şi, practic, în fiecare dimineaţă la ora 8, doi angajaţi a Primăriei Cavnic vor alimenta recipientele. Le-am achiziţionat direct noi, Primăria, din magazinele existente pe piaţă în România şi costul lor a fost undeva la 5.000 de lei.
Oamenii spun că măsura este una bună, mai ales că nu mai găsesc dezinfectant în farmacii.
În multe oraşe, autorităţile locale spun că nu au, momentan, de unde să achiziţoneze dispozitivele cu soluţii dezinfectante.