IPOTEZĂ ŞOCANTĂ! Sebastian Ghiţă ar putea solicita azil politic în Serbia, acolo unde a fost arestat
18 zile au la dispoziţie românii să trimită dosarul extrădării lui Sebastian Ghiţă în Serbia. Dar şase s-au scurs deja pe erori procedurale, zile libere şi probleme tehnice apărute pe parcurs.
De Redactia Observator la 19.04.2017, 20:54- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
18 zile au la dispoziţie românii să trimită dosarul extrădării lui Sebastian Ghiţă în Serbia. Dar şase s-au scurs deja pe erori procedurale, zile libere şi probleme tehnice apărute pe parcurs.
Şase zile au trecut de când Sebastian Ghiţă a fost reţinut în Serbia şi arestat preventiv. Dar, autorităţile din România nu au reuşit nici până acum să completeze dosarul extrădării.
Prima instanţă, este Curtea Supremă. A doua de unde trebuie să vină confirmarea unui alt mandat este Curtea de Apel Ploieşti. Aici ar fi nişte probleme, pentru că judecătorul, din motive deocamdată necunoscute, a trecut şi o cale de atac. Imposibil, având în vedere natura definitivă a sentinţei.
Odată validate, şi rămase definitive, cele doua mandate trebuie să ajungă rapid la dosarul de extrădare de la Ministerului Justiţiei din România, care, la rândul său, va pleca spre Serbia, în maximum 18 zile de la momentul arestării.
Cel mai devreme, mâine Ministerul Justiţiei român ar putea avea dosarul de extrădare complet. După ce toate actele vor ajunge în Serbia, Sebastian Ghiţă va fi audiat. Oricum, dacă judecătorii vor hotărî sau nu extrădarea, decizia finală aparţine Ministrului Justiţiei de la Belgrad.
În primul rând, judecătorul de la Înalta Curte (n.r. - din Belgrad) va decide dacă sunt motive de detenţie, de arest preventiv.
Pentru fostul deputat cea mai bună alegere pare azilul politic. Nu ar fi singurul! Si bancherul bulgar acuzat la el în ţară de delapidare, trăieşte de trei ani în Serbia. Sebastian Ghiţă s-ar putea bucura de anumite drepturi cetăţeneşti, şi chiar ar putea continua afacerile de acolo. Ipoteză avansată şi pe holurile Parlamentului.
În Serbia, Ghiţă a refuzat sprijinul ambasadei. Semn că ar avea deja un avocat sărb. În România, avalanşa reacţiilor cuprinde, mai nou, şi o anchetă interna la Poliţia de Frontieră. Autorităţile vor să afle cum a ieşit Ghiţă din ţară. Iar la Ploieşti, poza cetăţeanului de onoare este în toate ziarele.