Punctul gastronomic local, un nou concept în România
Orice bucătar şi-ar dori să-şi audă clienţii spunând că au mâncat ca la mama acasă! Însă, dacă sunteţi de părere că nu veţi întâlni gusturile tradiţionale într-un restaurant, ar trebui să ajungeţi într-un punct gastronomic local.
De Redactia Observator la 19.12.2019, 16:59Orice bucătar şi-ar dori să-şi audă clienţii spunând că au mâncat ca la mama acasă! Însă, dacă sunteţi de părere că nu veţi întâlni gusturile tradiţionale într-un restaurant, ar trebui să ajungeţi într-un punct gastronomic local.
Conceptul este destul de nou în România, dar prinde teren destul de rapid. Pe scurt, într-un punct gastronomic local, veţi putea mânca în casa unui localnic. Nu vă veţi alege meniul.
Mâncaţi ce vă pune omul pe masă, ce a gătit pentru familia lui. Important este că totul e pregătit din ingrediente bio, după reţete vechi. De altfel, acestea sunt două dintre condiţiile pe care trebuie să le respecte cel care intră în acest circuit gastronomic.
Vama Buzăului din Braşov, o comună căreia îi trec pragul, anual, 50.000 de turişti, atraşi în special de rezervaţia de zimbri. Iar gospodarii au profitat de asta, pentru a-şi promova meniul local. Nu în vreun local. Direct la ei acasă. Nu e greu să fie găsiţi.
Un panou cu un cocoş la poartă este indiciul că ai dat de un punct gastronomic local. Înăuntru, mirosul de peşte prăjit cu usturoi, bulzul din brânză de burduf şi masa întinsă te îmbie să iei loc.
Regula spune că toate bunătăţile trebuie să fie gătite chiar de gazde, din produse din gospodăria proprie şi neapărat tradiţionale. O localnică, de exemplu, respectă cu sfinţenie reţetarul mamei, iar o masă costă 60 de lei de persoană.
În toată comuna, există 10 gospodari care împart cu turiştii mâncarea pe care o gătesc în acea zi pentru familia lor.
De curând, Vama Buzăului a fost declarată staţiune turistică de interes local. Aşa că proiectul a venit ca o mană cerească pentru localnicii primitori.
Tiberiu Chirilaş - primarul comunei Vama Buzăului: Înseamna un venit, un loc de munca, un plus valoare pe ceea ce inseamna activitatea gospodarilor din Vama Buzaului.
Astfel de bucătării sunt verificate de reprezentanţii ANSVSA, care au autorizat în toată ţara aproape 30 de puncte gastronomice locale.