Observator Special: Rasa Basset, un caine cu personalitate
Are cele mai lungi urechi posibile, ochi de cersetor si pare permanent trist, de parca cineva i-ar fura periodic jucariile si se numeste Basset!
De Redactia Observator la 05.03.2013, 01:11
In mod sigur il stiti din tot felul de reclame, plus ca este mascota unei firme de pantofi. In orice caz, ajunge sa vezi un astfel de exemplar pentru ca sa incepi sa ai ganduri serioase in privinta achizitionarii unui astfel de caine. Dar oare Bassetul este catelul cuminte pe care in credem? Din ce spun proprietarii, nu prea.
Inainte de a aduce acasa un Basset, e cazul sa avem informatii minimale despre aceasta rasa. In afara faptului ca e un fel de tubulatura cu picioare, un astfel de caine are nevoie de ingrijire constanta. Prima problema se refera la urechile mari cat o frunza de ficus. De acord, Bassetul este un caine de vanatoare. Teoretic ar trebui sa fie foarte disciplinat, altfel cu ar putea face aport la iepure, spre exemplu? Cel mai probabil e valabil pentru exemplarele care sunt folosite la asa ceva, doar ca cele crescute in casa nu mai au simturile de acest gen activate. Asa ca incearca sa compenseze prin doza enorma de incapatanare. Una dintre manifestari este refuzul de a-si lasa urechile prinse cu un carlig de rufe - obligatoriu din lemn - astfel incat sa nu si le inmoaie in apa sau sa le murdareasca in castronul cu mancare.
Si aici vine problema urechilor super-long! Stapanul trebuie sa i le spele temeinic, daca nu vrea ca toate canapelele, daca nu chiar si pernele din pat, sa poarte pe ele tot meniul Bassetului. De asemenea, cel putin o data pe saptamana, super-urechile trebuie curatate si in interior, ca sa nu faca tot felul de infectii.
Cea de-a doua problema a Bassetului este greutatea. Fiind niste caine extraordinar de pofticiosi, nu ezita sa fure orice ii miroase bine. Unii dintre ei, in ciuda dimensiunilor remarcabile, sunt capabili sa faca tot felul de trucuri, doar ca sa primeasca macar o parte din mancarea stapanului.
Asadar, daca nu aveti tarie de caracter si cedati privirii plangacioase, aveti toate sansele sa va alegeti cu un caine obez.
Iar aici intervine cea de-a treia problema a Bassetului. Fiind un caine cu o constitutie totalmente bizara - corp foarte-foarte lung, sprijinit pe niste picioare foarte-foarte scurte - in momentul in care e prea gras incepe sa aiba probleme cu coloana. Si atunci gata cu alergatul, gata cu topaitul, gata cu urcatul si coboratul scarilor. Ce faceti daca aveti un exemplar de 35-40 de kilograme, care are probleme cu spatele si stati la etajul 4 din 4, fara lift? Il duceti in brate pana sus, daca n-ati avut destul vointa sa-l taiati de la mancare.
Dar, una peste alta, Bassetul e un caine prietenos. Nu are probleme cu alti caini sau cu. porcii, ba chiar se joaca cu ei si nu are probleme nici cu copiii, cu o conditie: sa creasca impreuna. Un Basset adult, obisnuit cu anumite privilegii in casa, nu se va da in vant dupa cei mici.
Ce-ar mai trebui sa stiti despre Basseti? Ca e bine sa nu le permiteti sa doarmna cu dumneavoastra in pat, pentru ca sforaie ingrozitor, ca e indicat sa-l obisnuiti sa nu latre ca disperatii, mai ales daca stati in apartament si sa le interziceti - pe cat posibil - sa urle. Nu de alta, dar vecinii ar putea crede ca le-ati adus un lup in bloc.