Reabilitarea Sanatoriului pentru Copii de la Techirghiol, blocată de opt luni din cauza birocraţiei
Un alt proiect mult-trâmbiţat al României bate pasul pe loc, din cauza birocraţiei. Sanatoriul pentru Copii din Techirghiol, ajuns o ruină, aşteaptă de opt luni să fie reabilitat. Niciun utilaj nu a intrat însă acolo, în timp ce mii de copii pierd şansa de a fi trataţi.
De Redactia Observator la 22.11.2019, 21:04Un alt proiect mult-trâmbiţat al României bate pasul pe loc, din cauza birocraţiei. Sanatoriul pentru Copii din Techirghiol, ajuns o ruină, aşteaptă de opt luni să fie reabilitat. Niciun utilaj nu a intrat însă acolo, în timp ce mii de copii pierd şansa de a fi trataţi în locul considerat de mulţi miraculos.
Iulia Belc, medic primar: Noi suntem lângă coşmelia asta care va deveni recepţie. Va fi un culoar de sticlă şi va uni noua clădire care va fi în spatele ăsteia
Pe hârtie, planurile de extindere a Sanatoriului Balnear de la Techirghiol par minunate. Însă realitatea e alta, în centrul unde se internează anual 1.400 de copii care nu se pot deplasa singuri.
Clădirea veche de peste un secol a ajuns o ruină. În singurul etaj care mai funcţionează, pot fi găzduiţi simultan doar 100 de copii. Nevoia este mult mai mare.
Iulia Belc, medic primar: La noi se internează copii din toată ţara. În principal sunt copii cu deficienţe neuropsihomotorii, cu grad de handicap unu, cei mai mulţi
Sanatoriul de aici este singurul din ţară unde copiii pot beneficia de tratamente balneare cu apa sărată şi nămolul din Lacul Techirghiol.
Un proiect de 6,5 milioane de euro care să extindă capacitatea facilităţii a primit undă verde în martie. Dar bunele intenţii s-au împotmolit în birocraţie.
Roxana Almășan, manager Sanatoriu Balnear Techirghiol: Deci toate durează! Absolut totul durează
Roxana Almășan, manager Sanatoriu Balnear Techirghiol: În continuu trebuie să stăm cu gura pe ei, în continuu a trebuit să mergem şi să plimbăm hârtii între diverse instituţii ale statului
Doar pentru permisiunea de a dărâma un turn de apă din curtea sanatoriului, managerul a trebuit să aştepte patru luni un aviz de la Direcţia de Cultură.
În cele din urmă, experţii au decis că nu e vorba de un monument. În tot acest timp, familiile micilor pacienţi se luptă pentru a găsi un loc în spital.
Merdivan Culamet, mama unui pacient: Suntem foarte mulţi copii care venim şi ne internăm aici şi nu sunt locuri, la un moment dat, sunăm şi spun că nu ne internează că nu sunt locuri
Merdivan Culamet, mama unui pacient: Pentru noi sanatoriul de recuperare este a doua casă, pur şi simplu
Tratamentele din sanatoriul pentru copii sunt de lungă durată. Aici funcţionează şi o şcoală, pentru ca cei mici să îşi poată continua studiile.