Refacerea Palatului Episcopal din Oradea ar putea costa peste un milion şi jumătate de euro
Palatul Episcopal din Oradea e acum o ruină. Focul a lăsat în urmă pereţi înegriţi şi cenuşă. Toate obiectele de valoare au fost făcute scrum.
De Redactia Observator la 27.08.2018, 20:44- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
S-au făcut publice primele imagini din interiorul clădirii-monument. Iar pagubele sunt imense. Foaierul de marmură, vitraliile cu elemente renascentiste, sobele de teracotă sau lămpile de bronz, toate au fost distruse de flăcările puternice.
Palatul Episcopal din Oradea e acum o ruină. Focul a lăsat în urmă pereţi înegriţi şi cenuşă. Toate obiectele de valoare au fost făcute scrum. Nici din picturile murale nu a rămas aproape nimic. Din stradă, se vede şi bine amploarea dezastrului.
Cristian Puşcaş, arhitect: "Turnul de colţ era un accent pentru întreaga zonă, pentru întreaga Piaţă. Există destulă documentaţie scrisă şi desenată în aşa fel încât întregul ciof central să poată fi reconstruit ca, dealtfel, întregul acoperiş, atât în zona centrală, cât şi pe extremele clădirii."
La ultima reabilitare, numai manopera de reconsturire a acoperişului a costat 200 de mii de euro. Iar pentru refacerea faţadelor, spune arhitectul Cristian Puşcaş, costurile se vor ridica la peste 150 de mii de euro.
Faimosul candelabru din Foaierul de Marumură, Vitraliul în stil Art Nouveau sau cele patru sobe de maiolică vor fi refăcute în totalitate. La fel ca tot restul interiorului clădirii de patrimoniu.
Cristian Puşcaş, arhitect: "Constituie într-adevăr o provocare pentru reabilitarea lui, pentru reonstrucţia lui. O primă estimare - 1 milion, un milion şi jumătate de mii de euro."
Dar, mai departe de orice sumă, rămâne valoarea culturală reală a secolului trecut. Una care a murit în incendiu.
În urma dezastrului, rămân anchetele. Poliţişti, procurori, pompieri, inspectori în construcţii, arhitecţi şi reprezentanţi ai Epicopiei Greco-Catolice, toţi fac parte dintr-o comisie care trebuie să ajungă la mai multe concluzii. Cum a pornit focul, cât se mai poate reface din monument şi cine va plăti costurile reabilitării.
Maior Camelia Roşca, purtător de cuvâtn al ISU Crişana: "Este un demers laborios, nicio ipoteză nu este exclusă. Fiecare element ala anchetei este analizat cu rigurozitate."
Cât despre costuri, Primăria Municipiului Oradea şi Episcopia Greco-Catolică au anunţat că se va deschide un cont pentru donaţii. Clădirea nu avea asigurare. Şi este doar unul dintre sutele de monumente din România în această situaţie.