Reluarea cursurilor dă bătăi de cap studenţilor. Tinerii sunt nevoiţi să se întoarcă în chirie, însă preţurile au crescut peste noapte
Reluarea cursurilor cu prezenţa fizică a studenţilor a făcut dintr-un oraş scump, unul şi mai scump. În Cluj-Napoca, preţul chiriilor a crescut peste noapte. Un apartament de două camere, care până acum se închiria cu 350 de euro, a ajuns să coste chiar şi 500 de euro pe lună. Cererea este foarte mare, spun agenţii imobiliari. La Universitatea Babeș-Bolyai sunt înscrişi 50 de mii de studenți, în condiţiile în care în cămine sunt doar şase mii de locuri.
De Redactia Observator la 20.03.2022, 10:04Agent imobiliar: Salut!
Studentă: Salut!
Agent imobiliar: Rareş!
Studentă: Melisa, îmi pare bine!
- Schimbări majore pe piaţa imobiliară: războiul şi scumpirile îi fac pe români să renunţe să-şi mai...
- Uscătorie transformată în garsonieră, cu chiuveta deasupra toaletei, în Târgu Mureş. Cât va plăti persoana...
- Cât i-a venit factura pensionarului din Lugoj care s-a sinucis din cauza ei: "Doamne, de unde să plătim atâta, de...
Agent imobiliar: Încântat, Melisa, ce faci, cum eşti?
Studentă: Foarte bine! Am venit să văd apartamentul.
Agent imobiliar: Un apartament frumos mobilat şi utilat. Dar şi preţul chiriei este pe măsură Preţul apartamentului la ora actuală este la 450 de euro.
Tânăra este din Bistrița și studiază jurnalismul la Cluj-Napoca. Acum este nevoită să își caute cazare, iar pentru a face față costurilor a ales să împartă chiria cu o colegă.
Melisa Barteș – studentă: Prețul este acceptabil pentru noi dar poate pentru alții nu, pentru că nu toți au posibilități. Şi abandonul şcolar s-ar putea să fie destul de mare.
Rareș Branea – consilier imobiliar: Situaţia este destul de dificilă. Înainte găseam la un 350, chiar OK. Acum găsim la 400-450, dar mobilat cine ştie ce. Doar două camere decomandate şi o bucătărie. Eventual un balcon.
Studenţii, în căutarea chiriilor
După doi ani de cursuri online, studenţii sunt obligaţi acum să se prezinte fizic la facultăţi. Cererea crescută de apartamente în chirie a făcut ca preţurile să crească simţitor. Proprietarii au şi alte pretenţii.
Rareș Branea – consilier imobiliar: Proprietarii, ori cer o plată în avans, să fie achitate cele 3-4 luni odată.
Universitatea Babeș Bolyai are aproximativ 6.000 de locuri în cămine, din care doar 1.800 sunt libere.
Laura Irimieș – purtător de cuvânt UBB: Din păcate, locurile pentru cazare sunt destul de puține față de cererea studenților. Această situaţie a scos studenţii în stradă, la începutul săptămânii.
La Universitatea Babeș-Bolyai sunt înscrişi în jur de 50.000 de studenți.