Antena Meniu Search
x

Video Schimbări majore pe piaţa imobiliară: războiul şi scumpirile îi fac pe români să renunţe să-şi mai dorească să fie proprietari

Războiul şi scumpirile din ultimele luni aduc schimbări majore pe piaţa imobiliară, atât pentru cei care vor să vândă, cât şi pentru cei care vor să cumpere o locuinţă. Proprietari vor deveni din ce în ce mai puţini români, pentru că majoritatea vor prefera să plătească chirie, spun consultanţii din domeniu. Preţurile mari ale apartamentelor şi creditele tot mai scumpe îi ţin deja pe cei cu venituri mici la distanţă de visul de a avea propria casă. 

de Redactia Observator

la 19.03.2022, 19:44

Vezi și

România are cel mai mare procent de proprietari din Uniunea Europeană. Doar patru din 100 de români stau cu chirie, arată datele oficiale. Un trend pe care războiul îl va schimba, spun specialiştii în imobiliare. 

Andreea Comşa, specialist în imobiliare: Mulţi clienţi vor migra spre chirie. Într-adevăr, chiriile nu au fost foarte populare în România, mai ales pentru că majoritatea clienţilor ştiau că mai bine plătesc o rată la bancă decât să plătească o chirie într-un apartament. Nu era prea multă ofertă în piaţă

Greta Neagu, reporter Observator: Dacă pandemia a ieftinit chiriile, războiul şi fluxul de chiriaşi veniţi de peste graniţă în ultimele săptămâni le-au scumpit din nou. În zonele medii, în momentul de faţă, preţurile chiriilor sunt sub preţurile ratelor, dar, spun consultanţii, nu se ştie pentru cât timp de acum încolo.

Andreea Comşa, specialist în imobiliare: Probabil că o să vedem undeva un 10%, poate chiar 15% creşteri ale chiriilor. Este greu de spus când se va debloca piaţa, pentru că efectele se vor resimţi. Adică aceste preţuri mari rămân chiar şi în momentul în care acest conflict se opreşte, pentru că accesibilitatea la materialele de construcţii a devenit din ce în ce mai redusă.

Pe acelaşi subiect

Până acum, în cazul apartamentelor noi, în jur de 15% dintre achiziţii se făceau ca investiţie, pentru a fi închiriate ulterior. Procentul ajungea chiar şi la 50% în ceea ce priveşte proiectele de lux. De voie, de nevoie, o mulţi români vor fi nevoiţi  să îşi refacă socotelile. 

Anamaria Ciuhuta, consultant în educaţie financiară: Noi, românii, avem această dorinţă de obicei. Să avem cei patru pereţi ai noştri, cât ar fi de mici. Dar trebuie să ne uităm la contextul economic. Pentru familiile care sunt mai tinere, varianta chiriei este mai convenabilă, pentru că au flexibilitate, pot încerca diverse părţi din oraş, diverse locuinţe, diverse oraşe sau chiar diverse ţări acum, cu munca la distanţă. 

Andreea Comşa, specialist în imobiliare: Acei clienţi care nu îşi vor mai permite să achiziţioneze o locuinţă, dar totuşi vor avea nevoie de confort, de spaţiu suplimentar şi de a locui într-un complex rezidenţial, probabil că vor alege varianta închirierii.

Totuşi, cine ia un credit de la bancă în perioada următoare trebuie să se aştepte la cheltuieli mai mari, avertizează specialiştii. Dobânzile şi, implicit, ratele vor deveni o povară tot mai mare pe viitor. Este un moment bun de achiziţie doar pentru cei care se bazează pe economii serioase şi pe un venit sigur. 

Anamaria Ciuhuta, consultant în educaţie financiară: Cresc preţurile din cauza materialelor de construcţii, cresc terenurile, este inflaţie, dobânzile sunt foarte mari. În loc să îşi ţină banii pe care şi i-au strâns degeaba şi să nu facă nimic cu ei + mai bine investesc. Deci este o decizie care se ia la nivel personal. 

"Momentan eu stau în chirie şi cât timp sunt tânăr şi pot să mă mut dintr-un oraş în altul, n-am o familie, da, aş prefera să stau în chirie". 

La fel spun şi cei care au alte planuri cu economiile lor. 

"Eu vreau să călătoresc deci, probabil, aş alege chirie". 

În ultimii ani, chiriile s-au scumpit constant. Pandemia a redus însă preţurile cu aproape 20%. Odată cu revenirea la activitate a angajaţilor, proprietarii au început să recupereze din pierderi. Foarte rar, în Capitală, un apartament de două camere se închiriază sub 400 de euro pe lună. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Schimbări majore pe piaţa imobiliară: războiul şi scumpirile îi fac pe români să renunţe să-şi mai dorească să fie proprietari