Antena LIVE

Curs valutar

Video

Restaurantele care au început să schimbe meniurile, pentru a nu lua amenzi. Au zeci de pagini acum, după "o muncă de chinez bătrân"

Dacă nu ai timp de lectură acasă, poţi citi la restaurant. Glumesc, dar meniurile pe care le vei găsi când ieşi în oraş  sunt la fel de stufoase ca nişte cărţi. Şi preţurile vor creşte, pentru că patronii de restaurante spun că angajează nutriționiști care să scrie rețetele în detaliu pentru fiecare fel de mâncare.

De la 14.03.2023, 21:02
WhatsApp
Vezi și:

Dacă până azi ştiai doar că vei comanda un preparat japonez pe bază de ton, de mâine vei şti că mâncarea aleasă are 121 de kilocalorii, 1,19 grame de grăsimi, 1,46 de grame de sare, cantităţile de acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri şi proteine.

Cum trebuie să arate de acum încolo meniurile

Comercianţii sunt obligaţi să treacă în meniu toate ingrendientele folosite, valoarea nutritivă, aditivii şi alergenii.    

Lucica Sârbu, manager restaurant: Este o carte, o agendă. Acesta, fiind varianta în care am comprimat tot, are undeva la 27-30 de pagini. E o muncă de chinez bătrân. Trebuie luat pas cu pas, ingrendient cu ingrendient, la orice produs - tu, în realitate, ai un produs compus. 

Pe acelaşi subiect

Cei care nu vor afişa meniurile detaliate vor fi amendaţi de inspectorii pentru protecţia consumatorului. 

Horia Constantinescu, ANPC: Este ciudat să mănânci o ciorbă de perişoare, iar perişoarele să nu ştii nici măcar din ce carne sunt fabricate. 

Client: N-am fost informaţi ani de zile şi normal că n-am ştiut ce am mâncat. Nu am ştiut că caşcavalul nu este natural. 

De mâine, în cazul unora dintre restaurante, clienţii vor găsi pe meniu un cod QR care îi va duce spre toate informaţiile pe care trebuie să le ştie de acum despre preparatele pe care le comandă. De altfel, pe fondul cheltuielilor pe care patronii le-au avut cu rescrierea meniurilor, ieşirile în oraş ar putea fi mai scumpe cu cinci, poate mai mult de 10 la sută. 

Pentru redactarea noilor meniuri, patronii au fost nevoiţi să angajeze nutriţionişti

Lucica Sârbu, manager restaurant: Dacă ai început din timp, costurile au fost mai mici. Au început de la 100 de euro poate. Acum încep de la 2.500 de lei pe an. Am apelat şi la un nutriţionist, pentru că sunt lucruri cu care noi nu ne lovim în viaţa de zi cu zi. Ulterior, pentru a putea aplica aceste valori am folosit un program. 

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Pentru persoanele care consumă zilnic alimente din restautant, mă refer la angajaţii din corporaţii, care nu îşi gătesc, care nu au control asupra ingrendientelor, mâncând de luni până vineri în restaurant, îşi afectează starea de sănătate dacă nu ştiu ce mănâncă.

În jur de 400 de calorii sunt suficiente la o masă de prânz, spun specialiştii. Acum, cu noile informaţii pe masă, vei putea controla mai uşor cât şi ce mănânci. 

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

meniu restaurant ingrediente amenzi
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024