Antena LIVE
Video

Restaurantele care au început să schimbe meniurile, pentru a nu lua amenzi. Au zeci de pagini acum, după "o muncă de chinez bătrân"

Dacă nu ai timp de lectură acasă, poţi citi la restaurant. Glumesc, dar meniurile pe care le vei găsi când ieşi în oraş  sunt la fel de stufoase ca nişte cărţi. Şi preţurile vor creşte, pentru că patronii de restaurante spun că angajează nutriționiști care să scrie rețetele în detaliu pentru fiecare fel de mâncare.

De la 14.03.2023, 21:02

Dacă până azi ştiai doar că vei comanda un preparat japonez pe bază de ton, de mâine vei şti că mâncarea aleasă are 121 de kilocalorii, 1,19 grame de grăsimi, 1,46 de grame de sare, cantităţile de acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri şi proteine.

Cum trebuie să arate de acum încolo meniurile

Comercianţii sunt obligaţi să treacă în meniu toate ingrendientele folosite, valoarea nutritivă, aditivii şi alergenii.    

Lucica Sârbu, manager restaurant: Este o carte, o agendă. Acesta, fiind varianta în care am comprimat tot, are undeva la 27-30 de pagini. E o muncă de chinez bătrân. Trebuie luat pas cu pas, ingrendient cu ingrendient, la orice produs - tu, în realitate, ai un produs compus. 

Pe acelaşi subiect

Cei care nu vor afişa meniurile detaliate vor fi amendaţi de inspectorii pentru protecţia consumatorului. 

Horia Constantinescu, ANPC: Este ciudat să mănânci o ciorbă de perişoare, iar perişoarele să nu ştii nici măcar din ce carne sunt fabricate. 

Client: N-am fost informaţi ani de zile şi normal că n-am ştiut ce am mâncat. Nu am ştiut că caşcavalul nu este natural. 

De mâine, în cazul unora dintre restaurante, clienţii vor găsi pe meniu un cod QR care îi va duce spre toate informaţiile pe care trebuie să le ştie de acum despre preparatele pe care le comandă. De altfel, pe fondul cheltuielilor pe care patronii le-au avut cu rescrierea meniurilor, ieşirile în oraş ar putea fi mai scumpe cu cinci, poate mai mult de 10 la sută. 

Pentru redactarea noilor meniuri, patronii au fost nevoiţi să angajeze nutriţionişti

Lucica Sârbu, manager restaurant: Dacă ai început din timp, costurile au fost mai mici. Au început de la 100 de euro poate. Acum încep de la 2.500 de lei pe an. Am apelat şi la un nutriţionist, pentru că sunt lucruri cu care noi nu ne lovim în viaţa de zi cu zi. Ulterior, pentru a putea aplica aceste valori am folosit un program. 

Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Pentru persoanele care consumă zilnic alimente din restautant, mă refer la angajaţii din corporaţii, care nu îşi gătesc, care nu au control asupra ingrendientelor, mâncând de luni până vineri în restaurant, îşi afectează starea de sănătate dacă nu ştiu ce mănâncă.

În jur de 400 de calorii sunt suficiente la o masă de prânz, spun specialiştii. Acum, cu noile informaţii pe masă, vei putea controla mai uşor cât şi ce mănânci. 

Ți-a plăcut acest articol?

meniu restaurant ingrediente amenzi
Întrebarea zilei
Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

La pădure

La terasă

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră....
CaTine
Publicat 01.05.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Billie Eilish a anunțat turneul „Hit Me Hard and Soft”. Seria de spectacole...
ZU
Publicat 01.05.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Melisa Döngel, dezvăluiri despre rolul vieții. Ce stea de cinema visează să...
Happy
Publicat 01.05.2024
Ce este tiroidita autoimună. Cum se identifică și cum o poți controla
Medicool
Publicat 01.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024