Restaurantele care au început să schimbe meniurile, pentru a nu lua amenzi. Au zeci de pagini acum, după "o muncă de chinez bătrân"
Dacă nu ai timp de lectură acasă, poţi citi la restaurant. Glumesc, dar meniurile pe care le vei găsi când ieşi în oraş sunt la fel de stufoase ca nişte cărţi. Şi preţurile vor creşte, pentru că patronii de restaurante spun că angajează nutriționiști care să scrie rețetele în detaliu pentru fiecare fel de mâncare.
De Redactia Observator la 14.03.2023, 21:02Dacă până azi ştiai doar că vei comanda un preparat japonez pe bază de ton, de mâine vei şti că mâncarea aleasă are 121 de kilocalorii, 1,19 grame de grăsimi, 1,46 de grame de sare, cantităţile de acizi graşi saturaţi, glucide, zaharuri şi proteine.
Cum trebuie să arate de acum încolo meniurile
Comercianţii sunt obligaţi să treacă în meniu toate ingrendientele folosite, valoarea nutritivă, aditivii şi alergenii.
Lucica Sârbu, manager restaurant: Este o carte, o agendă. Acesta, fiind varianta în care am comprimat tot, are undeva la 27-30 de pagini. E o muncă de chinez bătrân. Trebuie luat pas cu pas, ingrendient cu ingrendient, la orice produs - tu, în realitate, ai un produs compus.
Cei care nu vor afişa meniurile detaliate vor fi amendaţi de inspectorii pentru protecţia consumatorului.
Horia Constantinescu, ANPC: Este ciudat să mănânci o ciorbă de perişoare, iar perişoarele să nu ştii nici măcar din ce carne sunt fabricate.
Client: N-am fost informaţi ani de zile şi normal că n-am ştiut ce am mâncat. Nu am ştiut că caşcavalul nu este natural.
De mâine, în cazul unora dintre restaurante, clienţii vor găsi pe meniu un cod QR care îi va duce spre toate informaţiile pe care trebuie să le ştie de acum despre preparatele pe care le comandă. De altfel, pe fondul cheltuielilor pe care patronii le-au avut cu rescrierea meniurilor, ieşirile în oraş ar putea fi mai scumpe cu cinci, poate mai mult de 10 la sută.
Pentru redactarea noilor meniuri, patronii au fost nevoiţi să angajeze nutriţionişti
Lucica Sârbu, manager restaurant: Dacă ai început din timp, costurile au fost mai mici. Au început de la 100 de euro poate. Acum încep de la 2.500 de lei pe an. Am apelat şi la un nutriţionist, pentru că sunt lucruri cu care noi nu ne lovim în viaţa de zi cu zi. Ulterior, pentru a putea aplica aceste valori am folosit un program.
Lygia Alexandrescu, nutriţionist: Pentru persoanele care consumă zilnic alimente din restautant, mă refer la angajaţii din corporaţii, care nu îşi gătesc, care nu au control asupra ingrendientelor, mâncând de luni până vineri în restaurant, îşi afectează starea de sănătate dacă nu ştiu ce mănâncă.
În jur de 400 de calorii sunt suficiente la o masă de prânz, spun specialiştii. Acum, cu noile informaţii pe masă, vei putea controla mai uşor cât şi ce mănânci.