Video Produsul pentru care românii scot din buzunar şi câteva mii de euro. "Nu ţin neapărat la preţ"
Românii beau vin mai puţin, dar de calitate. Cel puţin asta arată ultimele date ale Oficiului Naţional al Viei. Vinul de masă este încet înlocuit cu sortimente premium. O sticlă din această categorie porneşte de la 100 de lei.
Alegerea meniului dictează, de cele mai multe ori, sortimentul de vin potrivit. O asociere corectă potenţeaza atât gustul preparatelor gastronomice, cât şi aroma unei licori de calitate. De exemplu, în cazul unei întâlniri romantice, specialiştii spun că indicat este ca seara să înceapă cu un vin spumant pentru a deschide apetitul conversaţional, iar apoi, preparatul de bază al cinei ar trebui să fie ales în aşa fel încât să poată fi servit alături de vinul roşu.
"În primul şi în primul rând, un vin de calitate trebuie să aibă tipicitate, dacă este cazul unui soi anume să fie armonios, alcoolul să fie bine integrat, să fie catifelat. Ceea ce ne promite la miros să avem, succesiv şi la gust", explică Marinela Ardelean, organizator RO-WINE.
Preţul unui vin local bun începe de la 25 de lei
Preţul unui vin local bun începe de la 25 de lei. Mulţi consumatori îşi cunosc bine însă preferinţele şi sunt dispuşi să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru produsul favorit. O sticlă exclusivistă poate ajunge şi la câteva mii de euro.
"Alb, în principal, vinul alb. Rose-ul îl las pentru doamne! Sec, sec. Nu şpriţ, nu. Cât mai sec. Un pahar şi ajunge", spune un tânăr. "Dacă este ceva care îmi place şi vreau să fac cunoştinţă cu acel vin, de regulă, dau şi mai mult. Nu ţin neapărat la preţ, dar cumva trebuie să fie un echilibru între calitate şi preţul de la raft", adaugă o tânără.
Creşte consumul de vin românesc
"Creşte consumul de vin românesc, creşte consumul de vin, în general. Românul a fost tot timpul un consumator de vin şi generaţiile care vin din urmă consumă din ce în ce mai mult vin şi un vin cu o calitate din ce în ce mai ridicată", declară Mircea Niculescu, wine buyer.
România este al şaselea producător de vinuri din Europa. În ţara noastră sunt active circa 500 de crame.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰