Revelionul, un coşmar pentru patrupezi. Unii stăpâni încă îşi caută animalele fugite de acasă, de spaima zgomotelor: "Este o traumă foarte mare"
Distracţia oamenilor poate însemna suferinţă pentru animalele de companie. Speriaţi de petarde şi artificii, mulţi câini au fugit de acasă, după Revelion şi s-au rătăcit.
De Diana Speretoiu la 04.01.2023, 17:07Unii căţei au fost găsiţi şi la câţiva kilometri distanţă de casă, alţii nu s-au mai întors. Proprietarii încearcă acum să-i găsească lipind anunţuri pe stâlpii din cartiere sau postând mesaje pe internet.
Sute de animale de companie au fugit de acasă speriate de zgomote în noaptea de Revelion
Grupurile de pe Facebook s-au umplut, în aceste zile, de anunţuri cu animale pierdute. Cazurile sunt trase la indigo: animalele de companie s-au speriat de zgomotele din noaptea de Revelion şi au fugit de acasă. Unele au fost găsite chiar şi la câţiva kilometri distanţă. Altele... încă sunt căutate.
Patricia Paraschiv, medic veterinar: Foarte multe animale pierdute. Şi, probabil, multe dintre acestea n-o să mai fie recuperate. Pentru ei este o traumă foarte mare. Sunt căţei care mor din cauza artificiilor. Sunt căţei care dezvoltă anumite boli. Ei percep sunetele altfel decât le percepem noi, oamenii
- Revelionul, petrecere de groază pentru animale. Zgomotele puternice de la artificii le-au îngrozit pe patrupede,...
- "Facem puzzle din mâinile inconştienţilor". Mesaj dur al unui chirurg plastician: luptă în zadar împotriva...
- Distracţie periculoasă, în noaptea dintre ani. Care sunt materialele pirotehnice legale
Ca să nu treacă prin astfel de momente, medicii veterinari ne sfătuiesc să protejăm câinii şi pisicile şi să le ţinem în casă, atunci când afară sunt zgomote puternice.
Simona: Mi-am închis câinii, i-am ferit mereu de zgomotul petardelor deoarece distracţia oamenilor nu este o bucurie şi pentru animale. Avem vecini în cartier care şi-au pierdut câinii. Încă îi caută
Au fost şi cazuri mai complicate
Un câine din Ocna Dej a ajuns într-o vale care străbate un cartier. Şi nu a mai reuşit să iasă singur dintre digurile înalte de beton. Trei zile a stat pe malul apei, până când o femeie a chemat voluntarii unei asociaţii de protecţie a animalelor în ajutor. Au fost sunaţi apoi şi pompierii. Salvatorii au coborât cu o scară şi au reuşit in cele din urmă să salveze patrupedul.
Luis Popa, Direcţia pentru Protecţia Animalelor Gorj: Trebuie să ne cunoaştem foarte bine câinii. Stau copiii cu ei să-i mângâie, să-i liniştească, să-i facă să iasă din acea stare
O jucărie preferată sau muzica dată mai tare, spun specialiştii, ajută animalele de companie să se liniştească într-o astfel de situaţie traumatizantă. De asemenea este important ca animalele să fie microcipate pentru a putea fi indentificate mai rapid în cazul unei pierderi.