Rezervaţia de nuferi de la Băile Felix, un adevărat tărâm al florilor exotice
Băile Felix este deja o staţiune cunoscută pentru cunoscutele bazine termale, dar atrage turiştii şi pentru un loc cu totul şi cu totul special: rezervaţia de nuferi. Un adevărat tărâm al florilor exotice, plin de lacuri ce nu îngheaţă niciodată, astfel habitatul este unic în Europa.
De Redactia Observator la 07.07.2022, 10:44La 10 kilometri de Oradea, în centrul stațiunii Băile Felix, se ascunde o comoară scumpă la privire: tărâmul nuferilor. Cât vezi cu ochii, florile graţioase se împletesc cu cele de lotus roz şi creează un tablou parcă desprins din poveşti.
Turistă: E o adevărată încântare, chiar nu am mai văzut pe aşa ceva, e foarte frumos. E splendid, îţi umple sufletul de bucurie.
Turist: Mă bucur că am avut ocazia să îi prindem în situaţia asta, înfloriţi, mari. Veneam aici când eram student în Cluj, asta în anii '70.
Rezervaţia ascunde şi multe surprize. Lacurile sunt alimentate de izvoare termale şi astfel creează un mediu propice pentru specii unice de peşti şi ţestoase.
Băieţel: Admir broscuţele şi peştii care se mai văd. Am venit să mă bălăcesc în apa termală de aici.
Reporter: Ce aţi văzut, ce v-a atras atenţia?
Turist: Broasca ţestoasă. Trăiesc peste 100 de ani aici, fiindcă nu îngheaţă apa niciodată.
Lotusul poate fi admirat doar 2 luni pe an
Dacă frunzele de nuferi sunt verzi pe tot parcursul anului, lotușii însă pot fi admiraţi doar 2 luni pe an, în iulie și august.
Diana Trip, reprezentat marketing: Putem găsi nuferi termali, lotusul sacru, care se şi vede în spatele meu, şi chiparosulde baltă. Aceste specii exotice s-au aclimatizat foarte bine, atrăgând anual aproximativ 100 de mii de turişti şi localnici.
Parcul exotic a fost creat acum mai bine de un secol, când florile au fost aduse din Delta Gangelui. De atunci creează aici, împreună cu fauna bogată, un microclimat unic în Europa.