Piaţa imobiliară începe să se clatine, după creşterea ROBOR şi revoluţia fiscală adoptată de Guvern
În timp ce milioane de români au fost cu ochii pe Black Friday, ROBOR a făcut încă un salt. Ratele în lei tot cresc. Primul efect se vede în piaţa imobiliară.
De Redactia Observator la 20.11.2017, 16:37În timp ce milioane de români au fost cu ochii pe Black Friday, ROBOR a făcut încă un salt. Ratele în lei tot cresc. Primul efect se vede în piaţa imobiliară. Mulţi clienţi au făcut un pas în spate. De frica ratelor în creştere, amână creditul pentru o casă. Încă nu ştiu ce venituri vor avea după revoluţia fiscală. Pentru prima oară în ultimii ani, dezvoltatorii imobiliari au mai tăiat din preţuri. Construcţiile stagnează, iar băncile îşi fac noi strategii.
Casele nu se mai vând în acelaşi ritm ca anul trecut. ROBOR dă peste cap creditele. Indicele în funcţie de care se calculează dobânzile la trei luni a ajuns astăzi la 2,18 la sută. De la zi la zi, e tot mai mare diferenţa. Iar specialiştii vorbesc pentru prima oară despre o criză pe piaţa imobiliară.
Dorel Niţă, imobiliare.ro: "Ceea ce sesizăm în ultimele 3 luni este o uşoară scădere a încrederii consumatorilor." Ştefan Nanu, director Trezoreria Naţională: "Avem o îndatorare de peste 55%, undeva la o treime dintre cei care contractează credite noi."
Saltul ratelor îi îngrozeşte pe români. Dacă acum trei luni, pentru un credit de 50.000 de euro, rata era de 1.064 de lei, azi a ajuns la aproape 1.240 de lei. Cu 175 de lei mai mult.
În lipsa cererilor, dezvoltatorii refac ofertele. Şi autorităţile şi băncile caută soluţii. Programul Prima Casă va continua până cel puțin în anul 2021, însă ar putea fi limitat accesul, în funcţie de venituri. Şi băncile gândesc noi pachete de creditare.
Şi revoluţia fiscală îi face pe români mai prudenţi în privinţa creditelor. De teamă că angajatorii le vor scădea salariile, tot mai mulţi salariaţi se mai gândesc înainte de a lua decizia de a se împrumuta pe termen lung.
sursa: finzoom.ro