Peste 4.500 de români, amendați în ultimele 24 de ore pentru că nu au purtat mască de protecție
O poză face cât o mie de cuvinte pe procesul verbal. Dacă cineva vă face fotografii în mijloacele de transport, în supermarket sau lângă şcoală, şi nu purtaţi masca, să ştiţi că ar putea urma o amendă. Poliţiştii spun că nu mai e nevoie să vă sancţioneze direct o patrulă, e suficientă o simplă imagine trimisă pe Whatsapp. Avocatul Poporului susţine că cei care vor contesta amenda vor câştiga fără probleme. Indiferent de modul în care se scrie sancţiunea, statistica arată că trei persoane primesc avertisment în fiecare minut.
De Valentin Stan la 09.10.2020, 19:59- Autoritățile mizează tot mai mult pe cei care reclamă alte persoane că nu poartă mască de protecție.
- Avocatul Poporului susține că amenzile ar putea fi contestate cu succes.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Peste 4.500 de români au fost amendaţi în ultimele 24 de ore pentru că nu au purtat masca. Toţi surprinşi în "flagrant delict" de poliţişti. Acum nici nu mai e nevoie de prezenţa lor. Oricine poate semnala nerespectarea legii.
Diana Sarca, Poliția Capitalei: Se pot trimite imagini, vorbim inclusiv de video care să ilustreze aceste situații. Acolo unde nu se poartă masca de protecție, unde nu este respectată distanța, pe baza unor imagini care au apărut în spațiul virtual s-au aplicat amenzi pentru nerespectarea acestor măsuri.
Oamenii vor avea două opţiuni pentru a-i reclama pe cei care nu respectă legea. Fie sună la numărul de telefon pus la dispoziţie de Poliţie, fie le trimit agenţilor un mesaj cu ajutorul aplicaţiei Whatsapp.
Poliţia speră că numărul de Whatsapp va avea mai mult succes ca linia telefonică. Deşi a fost deschisă în iulie, nu este folosită zilnic de mai mult de 30 de oameni.
Cosmin Andreica, lider sindicat Europol: Mă îndoiesc că la un volum de câteva sute sau mii de poze sau clipuri video pe care le trimit cetățenii vom avea polițiști care să le proceseze. E clar că vor fi și situații în care își vor aduce aminte unii despre dușmănia cu alții, cu vecinii.
Părerile oamenilor sunt împărţite.
Polițiștii vor trebui să verifice foarte atent imaginile. Într-o filmare, se poate să pară că încălcăm legea și că nu purtăm mască. Realitatea poate să fie însă total diferită. Dacă o să credeţi că aţi fost amendat abuziv puteţi merge în faţa unui judecător şi să contestaţi sancţiunea.
Între timp, continuă şi misiunile poliţiştilor în civil. Avocatul Poporului susţine că agenţii nu au voie să dea amenzi dacă nu sunt în uniformă. Guvernul este de alta parere.
Ludovic Orban, premierul României: Chiar recomand o creștere a efectivelor care operează în civil. Se strigă "șase" la venirea lor în uniformă.
Amenda pentru nepurtarea măştii este între 500 şi 2500 de lei.