Tot mai mulţi români au nevoie de o schimbare a dietei, din cauza problemelor de sănătate
Mâncarea viitorului este mâncarea trecutului. Hrana curată, fără chimicale. Experţii atrag atenţia că mulţi dintre români trebuie să-şi schimbe alimentaţia. Consecinţele unei diete dezechilibrate se văd tot mai des, inclusiv la copii.
De Redactia Observator la 15.10.2019, 22:21Mâncarea viitorului este mâncarea trecutului. Hrana curată, fără chimicale. Experţii atrag atenţia că mulţi dintre români trebuie să-şi schimbe alimentaţia. Consecinţele unei diete dezechilibrate se văd tot mai des, inclusiv la copii. Guta, obezitatea şi diabetul sunt afecţiuni ale adulţilor diagnosticate frecvent la cei mici. Astfel, mâncarea tradiţională, direct de la producător, este soluţia pentru o viaţă mai sănătoasă.
Specialiştii în nutriţie spun că aceasta este mâncarea viitorului. Fără substanţe de creştere şi fără urme de pesticide. Exact contrariul a ceea ce consumăm în prezent. Efectele alimentaţiei defectuoase sunt vizibile tot mai mult la copii. În România, 3 din 10 adolescenţi sunt supraponderali.
Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie: Avem copii care suferă de gută, care suferă de colesterol mare şi trigliceride. Au dificultăţi în a se deplasa, din cauza greutăţii mari
Produsele de patiserie, cele comandate de la fast food ori mâncarea de tip junk food, bogată în calorii, ne afectează cel mai mult sănătatea, spun specialiştii.
Gheorghe Mencinicopschi, specialist în nutriţie: Acum românii mănâncă mult prea multe zaharuri, carbohidraţi rafinaţi în sute de alimente
Aşadar, mâncăm mult şi prost - este concluzia nutriţioniştilor.
Institutul Naţional de Statistică ne spune că românii consumă de două ori mai multă pâine faţă de fructe. Astfel, în 2018, fiecare român a consumat în medie, în fiecare lună, opt kilograme de pâine faţă de doar patru kilograme de fructe. Pe când nutriţioniştii ne recomandă în fiecare zi să mâncăm măcar 500 de grame de fructe ca gustări între mese.
Lucian Radu, specialist Centrul de Bioanaliză: În principiu, este bine să amestecăm fructele cu legumele, astfel încăt să asigure pentru nutriţie componente diverse. De la fructe de pădure, afine până la morcov sau alte rădăcinoase
Nevoia de hrană la nivel mondial va creşte în următoarele decenii, iar soluţiile pregătite de cercetători sunt dintre cele mai stranii.
Lygia Alexandrescu, specialist în nutriţie: Trendul este să scadă consumul de lactate şi carne. Vom mânca proteine din alte surse, insecte, carne făcută în laborator din plante. Pare ciudat, dar peste 10 ani vor fi reale
Specialiștii atrag atenția că dieta neadecvată este principalul factor de risc în cazul bolilor cardiovasculare, diabet și anumite tipuri de cancer.