Copile de 10-15 ani, care au dat viaţă: un top alarmant al judeţelor. România are cele mai multe mame minore din UE
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană când vine vorba de naşteri la tinerele cu vârsta cuprinsă între 10 şi 15 ani. Un sfert dintre aceste naşteri au loc în ţara noastră, potrivit datelor Eurostat. Fenomenul este pus de sociologi pe seama lipsei educaţiei sexuale în familie sau şcoli.
De Alex Prunean la 11.05.2022, 10:04Din totalul celor 1.600 de minore cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani care au devenit mame în 2020 în toata Uniunea Europeană, peste 700 sunt românce. Mai mult decât atât, 30% din mamele minore ale Uniunii Europene sunt tot din ţara noastră.
România, campioană la mame minore. Topul judeţelor
Campion la numărul mamelor care au născut înainte de a împlini vârsta de 15 ani este judeţul Mureş, cu 63, urmat de judeţele Bihor şi Dolj, unde 52 de astfel de adolescente au adus pe lume copii în 2020. La celălalt capăt al clasamentului sunt judeţele Gorj, Mehedinţi şi Tulcea, cu sub 10 naşteri înregistrate la minore cu vârste fragede.
Lipsa educaţiei sexuale, printre principalele cauze
Specialiştii spun că acest lucru se întâmplă din cauza lipsei educaţiei sexuale de la noi din ţară, dar şi pentru că în judeţele care sunt în topul clasamentului există comunităţi mari de rromi, unde tradiţia spune că fetele trebuie să se căsătorească la o vârstă fragedă, de la 10-11 ani. Acelaşi studiu arată că, deşi suntem în anul 2022, 53% dintre femeile însărcinate din mediul rural nu îşi monitorizează sarcina pentru că nu au un medic în localităţile lor.