Antena LIVE

Curs valutar

Video

România vrea să adopte o tactică de acum 80 de ani pentru a combate seceta

În curând, România ar putea să semene nori şi să culeagă. ploaie. O tehnică folosită prima dată în anii 40 ar putea să ajungă să fie utilizată pe scară largă şi la noi, din 2024, pentru a combate seceta. Vorbim despre însămânţarea norilor, care presupune pulverizarea unor substanţe speciale în atmosferă pentru a forţa ploaia să cadă pe pământ. Ultimele experimente de la noi s-au terminat săptămânile trecute iar specialiştii spun că au fost un succes. 

De la 04.08.2022, 20:01
WhatsApp
Vezi și:

După trei ani de experimente şi la două săptămâni după ultimele teste, rezultatele preliminare sunt cât se poate de promiţătoare. În curând, România ar putea să controleze ploaia.

Tactică de acum 80 de ani pentru a combate seceta

Dan Florea, Directorul de program: Din rezultatele preliminare care le avem am reuşit pentru norii însămânţaţi să creştem în primul rând suprafaţa pe care acest nor a precipitat. Ceea ce înseamnă la sol o cantitate de apă cuprinsă între 1 litru şi 30 de litri, punctual.

Gheorghe Căunei Florescu, director AASNACP: În 2019 am crescut precipitaţiile cu două avioane de la 0,1 litri, la 10 litri pe metru pătrat. Acelaşi lucru l-am obţinut şi în anul 2021. Am reuşit să creştem precipitaţiile de la 5 litri, la 8 litri, până la 15 litri pe metrul pătrat. Putem să şi combatem căderile de grindină, tot cu aceeaşi metodă

Pe acelaşi subiect

Însămânţarea norilor nu este o tehnică nouă. A fost teoretizată încă din anii 1890, iar experimentele au început la scară largă 50 de ani mai târziu, în Statele Unite. În prezent, se foloseşte în 80 de ţări. Testele la noi au început abia în 2019 şi au fost făcute cu avioane împrumutate din Grecia şi Bulgaria.

Dan Florea, Directorul de program: Într-un nor, cantitatea de apă este mult, mult mai mare decât ceea ce ajunge la sol. Această tehnologie de stimulare a precipitaţilor cu avioane presupune în primul rând nişte aeronave special modificate

Avioanele sunt dotate fiecare cu nu mai puțin de 72 de torțe, montate pe aripi și fuzelaj. Dispozitivele pirotehnice au aproximativ 30 de centimetri lungime și sunt umplute cu în jur de 150 de grame de pulbere specială. În momentul în care avionul ajunge în locul potrivit, specialiștii de la bord aprind torțele, iar acestea generează particule extrem de fine de iodură de argint Substanța eliberată forțează apoi vaporii de apă din nori să cadă pe pâmânt, în loc să ajungă în straturile superioare ale atmosferei. Torţele eliberează în aer fie iodură de argint, fie clorură de sodiu, adică sare de masă obişnuită.

Andre Rotaru, reporter Observator: Dacă totul merge conform planului, autoritatea pentru administrarea sistemului naţional antigrindină ar putea cumpăra 8 astfel de avioane specializate. Vorbim despre o investiţie totală de 32 de milioane de euro, iar în cel mai bun caz acestea ar putea începe să fie utilizate la scară largă în ţara noastră din 2024. 

Specialiştii atrag totuşi atenţia că tehnica nu funcţionează ca o baghetă magică. Este nevoie de condiţii atmosferice speciale, cu anumite tipuri de nori. Pe lângă dificultăţile naturale, cercetătorii se confruntă şi cu reticenţa oamenilor.

Gheorghe Căunei Florescu, director AASNACP: Am făcut studii şi am demonstrat că activitatea noastră pe un sezon, deci o cantitate de rachete pe care o folosim, constă într-o poluare de două autoturisme care au un parcurs de la Bucureşti la Suceava. Deci nesemnificativ. Sunt unii care preferă să tragă clopotele la biserică sau să meargă pe teoria paparudelor.

Până când vom avea avioane care să "convingă" norii să plouă, în ţară, seceta este combătută cu mijloace. tradiţionale. Ieri, la Constanţa, moaștele Sfântului Nectarie, ale Sfântului Gheorghe și ale Sfântului Împărat Constantin au fost scoase pe câmp, ca parte a unei campanii de rugăciuni pentru ploaie condusă de Arhiepiscopul Tomisului. 

Andre Rotaru
seceta tactica avioane insamantarea norilor
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025