Video "Doar la cultura de porumb pierderea e de 50 de miliarde". Fermierii din Vrancea sunt disperaţi: culturile au fost distruse fie de secetă, fie de grindină
În Vrancea, vremea a fost la extreme în această vară. Oamenii parcă au fost loviţi din toate părţile. Mulţi s-au trezit cu ogoarele calamitate, de unde n-au mai putut salva nimic, din cauza secetei fără precedent. Iar când au crezut că au scăpat de arşiţa, au venit viiturile care au distrus locuinţele şi drumurile din mai multe comune.
"Am 46 de ani de când fac agricultură în Vrancea, dar o asemenea secetă n-a fost niciodată categoric", spune un agricultor. Omul se uită la sutele de hectare de porumb din faţa lui şi îl apucă disperarea. Nu mai poate scoate nimic de acolo. "Numai la cultura de porumb pierderea e de 50 de miliarde, de lei vechi vorbesc", a declarat Constantin Bazon, fermier. Deşi planta a crescut în unele zone aproape la doi metri înălţime, culmea din cauza secetei producţia este zero.
Din cele aproape 150.000 de hectare de teren arabil din Vrancea, peste 50.000 au fost afectate de secetă
"Am început să dau suprafeţele celor care sunt crescători de taurine, de ovine, unii le păşunează, alţii le cosesc, le îmbalotează, cu preţuri mai de nimic sau degeaba numai să elibereze locul", a declarat Constantin Bazon, fermier. Constantin Bazon a pus porumb, floarea soarelui, rapiţă, grâu şi orz pe 2.600 de hectare pe care le are în 16 comune din Vrancea. Niciuna dintre culturi n-a scăpat de arşiţă. "Floarea soarelui 75-80%, iar grâul a fost calamitat în proporţie de 65-70%", a declarat Constantin Bazon, fermier.
Din cele aproape 150.000 de hectare de teren arabil din Vrancea, peste 50.000 au fost afectate de secetă, majoritatea culturi însămânțate în toamna lui 2021. De departe, cel mai afectat este grâul. Topul e completat de porumb şi de floarea soarelui. "Am avut în primăvară cultivate 46.000 de hectare de porumb şi 20.000 de hectare de floarea soarelui, iar aici pierderile sunt de 100%", a declarat Ticu Constandache, Direcţia Agricolă Vrancea. În toată ţara, până acum, peste 190 de mii de hectare din 24 de judeţe au fost afectate de secetă. Cele mai calamitate au fost culturile de grâu, orz şi rapiţă.
- Agricultorii români primesc lovitură după lovitură. Seceta a uscat culturile, acum ploile şi vijeliile au...
- Aproape 800 de localități din țară, afectate de secetă, primesc apă cu porția. Debitele Dunării au scăzut la...
- "Să pândească și să-i prindă". Un primar din Gorj le plătește din buzunar facturile celor care își pârăsc...
Singura veste bună vine de la viţa de vie
Singura veste bună vine de la viţa de vie. Deşi boabele de struguri sunt mai mici decât ar fi trebuit să fie, dacă plouă cât ar avea nevoie, se pot recupera. "O să avem o scădere de producţie de 30%. Se vede cu ochiul liber că boabele nu sunt dezvoltate la 100%", a declarat Ion Făgăraş, oenolog inginer. Nici bine nu terminaseră oamenii de numărat pagubele cauzate de arşiţă, că judeţul a fost lovit de furtuni şi vijelii. Au fost mai ales în zona de munte şi au distrus totul în calea lor. Au fost inundate drumuri şi locuinţe, iar în comuna Tulnici au făcut prăpăd.
La Măcin, a fost grindină cât oul de bibilică. Grădinile oamenilor n-au avut nicio şansă când bucăţile de gheaţă au început să cadă din cer ca gloanţele. O viitură pe râul Putna a distrus un pod provizoriu de la Vadu Roşca şi a izolat 400 de oameni de restul comunei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰