Românii fac credite pentru vacanțe exotice. Numărul celor care merg în străinătate e în creştere
Românii nu-şi permit vacanţe exotice dar plătesc dobânzi la bănci doar ca să se simtă bine în concediu. Se îndatorează tot anul pentru o singură săptămână la soare în Spania sau în Grecia. Există şi o explicaţie, spun specialiştii. Serviciile sunt tot mai proase la noi în ţară şi, paradoxal, tot mai scumpe.
De Redactia Observator la 04.05.2017, 20:21Românii nu-şi permit vacanţe exotice dar plătesc dobânzi la bănci doar ca să se simtă bine în concediu. Se îndatorează tot anul pentru o singură săptămână la soare în Spania sau în Grecia. Există şi o explicaţie, spun specialiştii. Serviciile sunt tot mai proase la noi în ţară şi, paradoxal, tot mai scumpe.
Ca să ajungă în astfel de destinaţii din Spania, Turcia, Grecia, Bulgaria sau Malta, românii se împrumută. Fie la bănci, fie direct în agenţii. Cei mai mulţi români achită aceste vacanţe, achiziţionate în regim early booking în rate, creditându-se de la agenţia de turism. Creşterile sunt undeva între 10 şi peste 200%, cea mai mare creştere o are Spania, Spania este destinaţia vedetă a acestui sezon.
Se pleacă în vacanţă şi în Malta, pentru că sunt incluse în preţ facilităţi precum excursii cu yachtul, intrări gratuite la muzee sau gratuitate pentru copiii de până în 12 ani.
Pentru că e mai ieftin. Cine pleacă în plin sezon, scoate mai mulţi bani din buzunar.
Pentru cei care nu au reuşit să economisească pentru vacanţa mult visată, pot să contracteze credit de la bancă sau şi mai bine, un card de credit cu rate fără dobândă.
De exemplu, un tânăr care are 30 de ani şi vrea să plece într-o vacanţă exotică în acest an care costă 9.000 de lei, trebuie să se împrumute la bancă. Salariul acestuia trebuie să fie cuprins între 1.900 şi 2.000 de lei, pentru a putea face un credit. Rata pe care o va plăti va fi de 800 de lei.
Iar oamenii confirmă datele specialiştilor. Potrivit datelor INS, numai anul trecut, 44,9% dintre cei care au mers în vacanţă au ales destinaţii externe.