Românii, fruntaşi în UE la consumul de alcool şi la cele mai mici preţuri la băutură. Clienţii fideli au altă părere: "Să mai scadă preţul, ca să bem şi noi mai mult"
Ne-am înecat amarul în pahar în ultimul an. Doar că bem mult şi ieftin. Şi nu doar că suntem printre primii la consumul de alcool din Uniunea Europeană, dar avem şi cele mai mici preţuri la băutură. Şi dacă e ieftin, atunci se cumpără mult. Iar în ultimul an, consumul a crescut alarmant.
De Redactia Observator la 02.09.2021, 19:44- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Terasa de la Piaţa Obor din Capitală. Nea Valentin e client fidel aici. Vine zilnic, se pune în faţa unei beri şi apoi tot comandă, încă una şi-ncă una.
Nea Valentin: E a patra, a cincea bere.
Reporter: Câte mai beţi astăzi?
Nea Valentin: Nu mai, mai beau încă 2 beri şi pe urmă plec acasă. 6 sau 8 beri pe zi, dar bag şi ceva la stomac. Câte 4-5 mici, ca să fie un fel de pansament.
- Mai mulţi salvamari din Eforie Nord au fost surprinşi consumând alcool în timpul programului. Reacţia acestora:...
- Șoferiță către polițist, după ce a fost prinsă băută la volan, în Lugoj: ”Băi, tâmpitule, eu nu sunt...
- Experţii în energie oferă câteva sfaturi pentru a putea reduce costul facturilor. În ultima lună, tarifele la...
Adrian, propriatar terasă: Berea la pahar e cea mai vândută licoare. În weekend, când vine lumea la piață și, mai ales acum, în perioada asta, că a început sezonul de murături, se cam vând 1000-2000 de pahare lejer.
Patru lei costă un pahar de bere la Piaţa Obor. Tot cu atâta se dă şi paharul de vin. Aşa că nu duc lipsă de clienţi. Preţul e cea mai bună reclamă. Iar asta nu se întâmplă doar la terase. Şi inclusiv comenzile online cresc pe măsură ce scade preţul.
Cătălin Nedelcov, proprietar magazin online băuturi: Anul trecut a fost unul exploziv. În care cifra de afaceri a crescut cam de 3 ori faţă de anul anterior. Marele volum al vinurilor de până în 30 de lei se vând în cantități foarte mari. Din 40 de mii de sticle, cred că aș zice 25-30 de mii de sticle până în 30 de lei.
România are, de altfel, una din cele mai ieftine băuturi din Uniunea Europeană. Suntem pe locul 2, după Ungaria. În timp ce în Bucureşti o bere de 330 de ml costă în jur de 3 lei, în Paris costă 12 lei.
Localnic: Nu e bun, trebuie să mai scadă prețul, că să bem și noi mai multe.
Localnic: Nu e sănătoasă, dar e bună.
Principiu după care par să se ghideze mulţi. Aşa că nu degeaba ne aflăm printre primii în Europa la consumul intens de alcool. Mai exact pe locul 2.
35% dintre români au consumat mult alcool cel puţin o dată pe lună
Jeni Chiriac, psiholog: Alcoolul, pentru unii din noi, a fost un refugiu. Acel moment de relaxare, acele momente în doi, acele momente care au facilitat poate intimitatea în cuplu. Efectul anxiolitic îl știe toată lumea. Efectul aparent antidepresiv îl crede toată lumea, dar nu e neapărat unul real pentru că alcoolul are această capcană de a crea dependență și de a te face să bei din ce în ce mai mult.
Consumul excesiv de alcool vine la pachet cu o mulţime de afecţiuni. Boli ale ficatului, cancere, tulburări neuropsihice. Ca să nu mai vorbim de dependenţa care cu greu se tratează. Iar costurile sunt mari. Spre exemplu, o singură şedinţă de terapie e aproximativ 150 de lei.