Românii pregătesc pachete cu bunătăţi de Paşte, pentru românii din străinătate. "Ca acasă nu e nicăieri"
Carne de miel, cârnaţi, slănină, ouă sau brânză, toate iau zilele acestea drumul străinătăţii. Produsele sunt trimise de familiile din România către rudele de peste mări şi ţări, să simtă şi ele gustul tradiţional românesc al Paştelui.
De Redactia Observator la 16.04.2022, 21:21Familia Gherman din comuna Călineşti-Oaş, judeţul Satu Mare, nu lasă să treacă o sărbătoare fără să trimită pachete cu produse din ferma proprie rudelor din străinătate. Doar aşa se vor putea bucura de preparate tradiţionale româneşti şi cei care nu au putut ajunge acasă de Paşte.
Maria Gherman: Ouăle, o să le punem mai la urmă, caşul de oaie, ăsta e iar un simbol al sfintelor Paşti, carne de viţel lângă carne de miel.
Pachetele vor ajunge la fata lor, care a plecat în Austria în urmă cu 12 ani. Georgeta are un soţ şi copii acolo, pe care bunicii din România ar vrea să îi vadă mai des.
Gheorghe Gherman: Să nu duci nişte cuvinte către nepoţi, că este o durere să stai ani de zile fără familie, fără copiii pe care i-ai crescut 20 de ani.
- Cum se ţine Postul Paştelui la oraş: roast cu cartofi, ratatouille de legume sau dovlecei în sos tempura. Cât...
- "Concurență mare". Locuitorii din Banat, dornici să primească refugiaţi ucraineni. Unele familii fac chiar liste...
- Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Învierea Domnului în această seară. Programul Catedralei "Sfântul...
Pachete pentru românii din străinătate
Din fericire, tehnologia îi ajută să se poată vedea măcar prin intermediul telefonului. Bunătăţile sunt trimise cu firmele de transport care fac curse regulate spre Austria şi ajung în aproape 7 ore la destinație.
Georgeta Belbe: Vă daţi seama, ca acasă nu e nicăieri.
Reporter: Pachetele de acasă sunt binevenite?
Georgeta Belbe: Normal, da. Abia aşteptăm să primim pachetele.
Comuna Călineşti-Oaş are oficial peste cinci mii de locuitori, dar aproximativ 60% sunt plecaţi în străinătate. Cei mai mulţi dintre ei nu vor veni însă acasă în această perioadă.
Dinu Birtoc, primar Călineşti-Oaş: Paştele nu este odată cu cel ortodox. Paştele catolicilor ţine majoritatea ţărilor din Occident unde românii lucrează şi sigur nu mai sunt liberi de Paştele ortodox.
Anul acesta, paştele catolicilor se sărbătoreşte în acest weekend, iar cel al ortodocşilor peste o săptămână.