Românii vor să scape de şefi şi se visează antreprenori sau freelanceri, potrivit sondajelor
Unii se visează, alţii trec la fapte. Mai puţini, e drept. Şi sunt încă şi mai puţini cei ale căror afaceri rezistă după primul an. Motivele sunt multe. De aceea este foarte important, spun specialiştii, să nu intrăm în apă cu ambele picioare deodată, cum s-ar spune, ci mai întâi să testăm piaţa.
De Redactia Observator la 16.09.2019, 14:12Unii se visează, alţii trec la fapte. Mai puţini, e drept. Şi sunt încă şi mai puţini cei ale căror afaceri rezistă după primul an. Motivele sunt multe. De aceea este foarte important, spun specialiştii, să nu intrăm în apă cu ambele picioare deodată, cum s-ar spune, ci mai întâi să testăm piaţa.
Cinci din zece români îşi doresc să fie antreprenori sau sau freelanceri, deşi sunt constienţi că este mai greu decât să fii angajat,. Cei mai mulţi dintre ei se orientează catre industria alimentară, vânzări şi agricultură.
La polul opus îi găsim pe cei 36% dintre românii care sunt mulţumiţi cu statutul de angajat full time. Dar şi pe cei 9% care nu au o o idee clar conturată despre cum ar trebui să arate cariera ideală.
De mai bine de trei ani, un tânăr a pornit pe drumul antreprenoriatului. Şi de atunci aduce milioane de zâmbete pe feţele copiilor din toată ţara. Ideea lui de a produce şi mai apoi de a vinde jucării s-a dovedit câştigătoare. Cum a reuşit asta?
Ion Neculai, antreprenor: E foarte multă rutina, procedurizare și cumva exista ideea asta ca dacă ești anteprenor satbilesti regulile jocului. Și da, partial este adevărat acest lucru, dar asta nu înseamnă ca nu exista reguli ale jocului
Asoltanie Adrian, consultant financiar: Important e ca un anteprenor, mai ales la inceput de drum sa isi fixeze o suma de bani, o limita, stop loss, o limita de bani sa timpo dincolo de care reevaluezi proiectul.
Ion Neculai, antreprenor: Iarba e întotdeauna mai frumoasa de cealaltă parte a gardului. E greu și are avantaje fata de a fi angajat dar vine cu mult mai multe responsabilități fata de atunci când ești angajat
Există însă şi reversul medaliei - ca afacerea pornită pe cont propriu să eşueze. Fie din lipsa experienţei, fie din lipsa banilor sau pur şi simplu pentru că piaţa respectivă este suprasaturată.
Asoltanie Adrian, consultant financiar: Multa lume incepe un business intr-un domeniu pe care nu il cunoaste suficient de bine. Poate a auzit de la vecini, de la prieteni, rude, super idei de business, combinatii, ponturi care ii ies sigur, niste retele care sigur se intampla. În realitate, când iei la cercetat un pic ce se intampla mai deprte, vezi ca foarte putini oameni fac bani din ideea respectivă. Recomandarea mea: pornim intotdeauna de la o meserie pe care o stii foarte bine, o abilitate, o pasiune pe care o avem, astfel incat sa stim in ce ne bagam
Şi ar mai fi ceva: specialiştii ne recomandă să nu renunţăm la jobul actual imediat după ce am conturat pe hârtie proiectul de antreprenoriat. Pentru că riscurile sunt mari şi pot afecta chiar şi viaţa personală.
Asoltanie Adrian, consultant financiar: Sa incepi un business, sa deservesti niste clienti e o chestie esentiala pentru România. Dar ea trebuie făcuta cu mult cap. Adică, dacă au deja un job, sa inceapa proiectul de anteprenoriat pe langa - seara, in weekend, duminica, cumva, astfel incat sa nu se arunce intr-o zonă necunoscuta care ar putea sa ii nauceasca un pic si finantele personale, pentru că de multe ori problemele pe care le intampina antreprenorii - de stres, de bani, ajung după aceea să se răsfrângă acasă
De altfel, tocmai din aceste considerente numărul românilor care şi trec la fapte este unul mic. Simona, de pildă, a cochetat cu ideea antreprenoriatului dar gândul că va trebui să fie propriul ei şef şi că va petrece mai mult de opt ore la job a speriat-o atât de tare încât, în cele din urmă, a renunţat.
Plus că locul de muncă actual, cel în domeniul studiilor clinice şi cercetării, îi aduce lună de lună în jur de o mie de euro.
Simona Pop: Cred ca toata lumea s-a gandit, multa lume se gandeste, dar te gandesti foarte bine si renunţi repede la idee. Daca esti multumit de locul de munca numai.e doar o idee care iti trece si atat. Profesez pe ea ce am terminat și nu vreau sa irosesc cei patru ani de studii făcând altceva. Nu cred dacă începi o afacere vei avea mai mult timp pt familie. Dacă ești propriul tău angajat tre sa depui mai mult efort.
Aceeaşi teamă, plus experienţa apropiaţilor, l-au făcut şi pe Bogdan să se gândească de două ori înainte să pornească pe cont propriu.
Bogdan, 21 ani: M-a impins gandul asta, dar am zis ca poate n-am fost nici inspirat pe moment si nu m-am riscat. Dar poate la un moment dat, o sa vedem. Am cunostinte care şi-au deschis si au investit foarte mult la inceput, s-au împrumutat de bani, dar au reusit la un momentdat.
Asoltanie Adrian, consultant financiar: Pare usor, tentant, o nouă generatie de oameni care lucreaza anywhere, dar in realitatea business-ului e mai complicat de atat. Din punct de vedere economic cu siguranta, cu siguranta nu este momentul de a avea initiatiev anteprenoriale. Eu chiar recomand la cursurile mele ca oamenii sa ramana la final de ciclu eonomic la adapostul unor companii mai mari si sa testeze in paralel, dar cu riscuri minime si cu investitii minime, sa isi testeze ideile, sa lucreze in week, seara sa testeze ideea, pentru că uneori te ia valul
Aşadar, înainte de a lua o astfel de decizie, asigurati-vă că aveţi resursele necesare, că aveţi un studiu al pieţei bine pus la punct şi că, o dată cu creşterea volumului de muncă, veţi putea menţine şi calitatea serviciului.
Şi, poate cel mai important, nu vă aşteptaţi la profit la scurt timp după lansarea business-ului. El va veni, dar, cel mai probabil, nu imediat.