Românii, păcăliţi la piaţă! Roşiile turceşti se vând cu etichetă românească. Cum deosebim legumele autohtone de cele de import
În plin sezon de cules roşii, vinete, castraveţi şi ardei româneşti, găsim pe tarabe legume care au călătorit mii de kilometri până în ţara noastră. Legumele şi fructele de import încă îşi fac loc prin pieţele din Capitală şi prin supermarketuri. Eticheta de "produs românesc" vinde, aşa că producătorii o lipesc pe tarabe indiferent de provenienţa mărfii.
De Redactia Observator la 23.07.2017, 21:58- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
În plin sezon de cules roşii, vinete, castraveţi şi ardei româneşti, găsim pe tarabe legume care au călătorit mii de kilometri până în ţara noastră. Legumele şi fructele de import încă îşi fac loc prin pieţele din Capitală şi prin supermarketuri. Eticheta de "produs românesc" vinde, aşa că producătorii o lipesc pe tarabe indiferent de provenienţa mărfii.
Roşiile româneşti sunt zemoase şi aromate, nu arată precum cele de import. Dar tocmai acesta e secretul.
Ion Chioţea , producător:
Roşiile de noi, sunt produse în pământ, nu date cu pipeta să mănânce. Băgăm bălegar de grajd. Orice plantă se poate face cum v-am zis eu... Nu are nicio legătură cu solul, pământul.
Nici vinetele româneşti nu arată ca în reviste.
Cristina Chiriac, producător:
Sunt poză! Toate o talie, toate lucioase, negre. La noi mai sunt şi mai strâmbe, şi mai mici, şi mai cocoşate.
Aspectuoase, simetrice şi parcă trase la indigo. Aşa sunt toate legumele şi fructele care ne invadează de peste hotare. În pietele scumpe din Capitală, chiar dacă eticheta ne spune că plătim pentru un "produs românesc", comercianţii nu au documente care să arate că pe tarabă au marfă autohtonă. La tarabă se merge "pe încredere".
Puţini consumatori fac însă diferenţa.
Vlad Gheorghe, preşedintele Asociaţiei Naţionale de legume şi Fructe:
Aproximativ 80% din fructele şi legumele din pieţe şi supermarketuri sunt în continuare din import. Indiferent dacă scrie pe ele etichetă românească, eticheta îmbracă forma.
Principalele ţări care exportă legume şi fructe către România sunt Spania, Italia şi Turcia.