Rudele pacientului filmat cu larve pe răni fac acuzații grave: "A fost crimă pe față"
Rudele pacientului filmat cu larve pe răni fac acuzații grave, ei susţinând, într-o declaraţie pentru Antena 3, că nu este vorba despre un caz de neglijenţă, ci că bătrânul "a fost lăsat să moară".
De Redactia Observator la 22.07.2016, 15:28Rudele pacientului filmat cu larve pe răni fac acuzații grave, ei susţinând, într-o declaraţie pentru Antena 3, că nu este vorba despre un caz de neglijenţă, ci că bătrânul "a fost lăsat să moară".
„A fost crimă pe faţă. Nu a fost neglijenţă, a fost lăsat cu intenţie să moară cu viermi pe el”, a declarat ginerele bărbatului care a murit.
Vineri, la Poliţia Capitalei au continuat audierile în cazul morţilor suspecte de la Spitalul de Arşi. Două dosare penale au fost deschise până acum: unul pentru o transfuzie greșită și celălalt pentru cazul pacientului cu larve de muscă pe răni.
În total, 11 medici și asistente au dat explicații în fața polițiștilor și procurorilor.
Anchetatorii au continuat joi audierile în dosarul privind cele două cazuri de morţi suspecte de la Spitalul de Arşi din Capitală, respectiv pacientul cu viermi în răni şi femeia căreia i s-a făcut o transfuzie greşită, fiind citat să dea declaraţii în calitate de martor un angajat al unităţii sanitare.
Anchetatorii au audiat, din 15 iulie până în prezent, 10 angajaţi de la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, printre care şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi, dr. Adrian Stănculea, asistenta şefă a aceleiaşi secţii, şi medicul Tudor Stăncioiu, cel care l-a îngrijt pe bărbatul care avea viermi într-o rană.
Medicul Camelia Roiu, care a filmat pacientul cu viermi în răni de la Spitalul de Arşi, a fost audiată marţi, la Poliţia Capitalei, în calitate de martor, ea declarând că se simte în nesiguranţă şi este obligată să asiste neputincioasă la "un malpraxis generalizat practicat şi girat de toate autorităţile".
Camelia Roiu a declarat, după ce a fost audiată, că în urma sesizărilor pe care le-a făcut pentru neregulile din spital, nu numai că situaţia nu s-a schimbat, dar a primit şi ameninţări de la fostul director al Spitalului de Arşi şi de la Alin Ţucmeanu, în perioada în care acesta era secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Medicul susţine că rata de supravieţuire în secţia de Terapie Intensivă este extrem de mică, de sub 10 la sută, nu doar din cauza rănilor cu care vin pacienţii, ci mai mult din cauza infecţiilor nosocomiale.
Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti fac cercetări şi în cazul pacientei căreia i-a fost făcută o transfuzie greşită la Spitalul de Arşi. Camelia Roiu spune că asistentele erau forţate să facă ilegal transfuzii, deşi nu aveau specializarea respective, iar Unitatea de Transfuzii Sangvine (UTS) nu este autorizată.
Un raport al Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti pe tema igienei din Spitalul de Arşi a fost trimis, în 15 iulie, la Poliţia Capitalei, fiind depus la dosarul celor două morţi suspecte.
Inspecţia Sanitară a dispus, în 14 iulie, suspendarea activităţii în secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, până la remedierea deficienţelor constatate, spitalul fiind amendat cu 6.000 de lei.
Ministerul Sănătăţii preciza că măsurile pe care trebuie să le ia spitalul sunt: igienizarea totală a secţiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie şi remedierea instalaţiei de climatizare.
Gazeta Sporturilor a difuzat, în 14 iulie, o înregistrare video de la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală cu un pacient care avea viermi într-o plagă din spatele urechii, imaginile fiind filmate de un medic care spune că în spital mai este un caz similar, în condiţiile în care secţia este invadată de muşte. Imaginile au fost realizate în secţia Anestezie-Terapie Intensivă a spitalului.
Purtătorul de cuvânt al spitalului, Adrian Stănculea, a anunţat, în aceeaşi zi, că pacientul, în vârstă de 77 de ani, a decedat, "însă nu din cauza larvelor".
Tot la Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, o femeie de 68 de ani a murit după ce i-a fost făcută o transfuzie cu o grupă greşită de sânge.
În ambele cazuri, Poliţia Capitalei face cercetări, iar în 14 iulie, o echipă de poliţişti de la Serviciul Omoruri a ridicat documente de la spital.