Ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania, sub pământ. Autoritățile caută soluții pentru a le dezgropa
Ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania se află în Alba Iulia şi de curând au fost clasate drept monument istoric. Lăcaşul de cult de influenţă bizantină, construit în urmă cu peste o mie de ani, nu poate fi încă văzut. Şi asta pentru că ruinele au fost reîngropate la scurt timp după descoperirea lor accidentală, acum nouă ani.
De Redactia Observator la 04.06.2020, 17:40- Biserica a fost ridicată în jurul anului 950
- Monumentul, de importanță națională și mondială
Sub platoul din fața Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia se află îngopate de secole ruinele celei mai vechi biserici din Transilvania. Descoperite în 2011, în urma unor săpături pentru înlocuirea conductei de apă potabilă în interiorul Cetății Alba Carolina, lăcaşul de cult, ridicat în jurul anului 950, a fost din nou astupat cu pământ.
Sincron Gabriel Tiberiu Rustoiu, director Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia - Pentru noi este o bucurie, este încununarea cercetărilor din 2011. Monumentul a fost clasat în grupa A, adică de importanţă naţională şi universală. Deocamdată după ce a fost decoperită a fost astupată cu pământ, tocmai pentru a se conserva. Pământul este cel mai bun conservant.
Cercetătorii au găsit atunci și câteva sute de morminte, monede, obiecte ceramice, podoabe şi piese din bronz şi argint. Autorităţile locale încearcă acum să găsească soluţii pentru a valorifica aceste ruine şi a le pune în circuitul turistic.
Constantin Ioan Inel, consilier la Primăria Alba Iulia - Punctul doi de interes este de a stabili împreună cu Epsicopia Romano - Catolică de Alba Iulia modalitatea prin care se va putea accesa un proiect cu finanţare dublă, pentru valorificarea şi conservarea acestor vestigii.
Localnicii sunt bucuroşi că oraşul lor mai are încă un monument istoric, care aşteaptă însă să vadă lumina zilei.
Arheologii cred că biserica a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, trimis la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici.