Marea revoluţie fiscală începe luni. Toţi angajaţii din România au la dispoziţie 30 de zile să negocieze noi contracte de muncă. Patronii nu sunt obligaţi să crească brutul
După marea revoluţie fiscală, de luni începe marea negociere. Toţii angajaţii din România, şi sunt 6 milioane, ar trebui să-şi renegocieze contractele de muncă.
De Redactia Observator la 17.11.2017, 19:56După marea revoluţie fiscală, de luni începe marea negociere. Toţii angajaţii din România, şi sunt 6 milioane, ar trebui să-şi renegocieze contractele de muncă, înainte de a fi schimbate de patron. În discuţie ar putea fi arbitri sindicalişti. Dar nimeni nu poate garanta că, la privat, patronul va ţine cont de solicitările lor. Sindicatele spun că guvernanţii au transferat problemele, din nou, pe umerii angajaţilor.
Fără dezbateri în prealabil, ordonanţa Guvernului publicată aseară în Monitorul Oficial arată că luni trebuie să înceapă aşa-zisele negocieri colective.
Reprezentanţii salariaţilor care vor merge în faţa patronatului vor purta pe urmeri responsabilitatea pentru soarta salariilor. La negocieri ar urma să ajungă şi sindicatul. Dacă există: "Este clar că a transferat problema la salariaţi. Ştiu cu toţii că se vor pierde la salariile nete şi vor spune: nu aţi negociat bine!"
Prevederile trebuie aplicate de către angajatori în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017. La negocieri se va stabili cum vor fi schimbate contractele de muncă şi dacă un patron va mări salariul brut, pentru ca anagajatul să aibă din ce acoperi contribuţiile sociale, care, de la 1 ianuarie, rămân doar povara lui.
Există trei scenarii. În primul, angajatorii vor mări bruturile cu 22,75%, pentru a menţine valoarea salariului net. În a doua ipoteză, dacă nu fac asta, salariaţii vor avea lefuri mai mici.
Există şi a treia variantă, în care, după negocieri, patronii vor creşte parţial salariile, adică nu suficient cât să acopere noile cheltuieli ale angajaţilor.
O altă problemă este aceea că peste 40% dintre angajaţii din România nu sunt reprezentaţi de niciun sindicat care să negocieze pentru ei: "Practic, aceştia nu au nicio acoperire şi sunt la latitudinea angajatorilor, care pot sau nu să acorde creşterea salarială respectivă."
Patronii spun că termenul de 30 de zile este prea scurt. "Cu siguranţă se va întârzia. Din punctul meu de vedere nu poate fi o muncă ce poate fi finalizată în vreme de 30 de zile. Cred cumva că vom avea şi nişte întâzieri salariale."
Schimbările din contratele de muncă pot afecta viaţa celor şase milioane de angajaţi din România.