Săptămâna Albă. Ce este strict interzis în această perioadă, înainte de începutul Postului Paştelui
O veste numai bună, având în vedere că de lunea viitoare începe Postul Paştelui. Astăzi am început Săptămâna Albă, cunoscută şi sub numele de Săptămâna Brânzei. Aşa că poftă bună la brânză cu roşii! Româneşti! Nici nu se poate altfel. Aşadar, deocamdată, mai avem voie să consumăm lactate şi ouă, singurele produse de origine animală permise. Desigur, şi fructele şi legumele se pot consuma fără nicio restricţie.
De Angela Bertea la 11.03.2024, 18:32În pieţe, vânzătorii s-au adaptat la cererea perioadei. Verdeţurile şi legumele proaspete, lactatele şi ouăle vor fi cele mai căutate produse în Săptămâna Albă.
Ce este strict interzis în această perioadă, înainte de începutul Postului Paştelui
Comerciantă-reporter: Se cumpără de toate acum. Câte puţin, dar de toate. Şi caş, şi brânză, şi smântână.
- Ce preţuri au?
- 30 brânza, 30 smântâna. Mai şi cu 25 de lei. Laptele, 10 lei sticla. 5 lei litrul.
Comerciantă: Pe lângă brânză, putem pune şi câte o ceapă verde, o ridiche, la preţuri acceptabile.
Angela Bertea, reporter Observator: În perioada următoare, comercianţii speră la o creştere a vânzărilor. În special la verdeţuri, fasole şi cartofi. Vedetele de pe tarabe de acum sunt urzicile şi leurda.
Urzici: 5 lei/punga de 100 de grame
Spanac: 10 lei/kg
Ceapă, lobodă, usturoi - 2 lei legătura
Ridichi - 2,5 lei legătura
Salata verde - 5 lei bucata
Mărar, pătrunjel - 1 leu legătura
În această piaţă din Suceava, urzicile sunt la acelaşi preţ ca anul trecut. Comercianţii vând punga cu 5 lei bucata. Spanacul este 10 lei kilogramul. În timp ce ceapa verde, ridichile, loboda şi usturoiul costă în jur de 2 lei legătura.
Roșii - 12 lei kg
Castraveți - 12 lei kg
Varza - 5 lei
Roşiile şi castraveţii, venite din import, sunt 12 lei kilogramul.
Angela Bertea, reporter Observator: Săptămâna albă reprezintă perioada în care ne pregătim atât fizic, cât şi psihic pentru a putea duce mai uşor postul ce urmează. Este practic o trecere treptată, lină, de la o alimentaţie bazată pe alimente de origine animală la cea vegetariană.
Daniela Bălănucă, dieteticiană: Ca să construim în post o farfurie echilibrată, fasolea, mazărea, lintea şi alte leguminoase vor fi asociate cu pâine integrală, cu paste sau orez integral, cu mămăliguţă şi legume proaspete de sezon din abundenţă. Iar masa va fi completată la final cu o cantitate mai mică de nuci şi seminţe.
Bărbat- reporter: Postim, postim şi ne rugăm.
- Veţi posti tot postul?
- Tot postul, tot postul.
Femeie: Este şi un post benefic pentru organism, nu numai că trebuie să postim.
Dincolo de meniul fără carne, Săptămâna Albă înseamnă şi o pregătire spirituală pentru Postul Paştelui.
Adrian Duţuc, preot: Acest sec, din lăsatul secului, pleacă de la termenul latinesc "saeculum" care înseamnă lume sau veacul acesta. Suntem invitaţi în aceste duminici de lăsatul secului să ne gândim şi la modurile în care trăim mai mult duhovniceşte, spiritual decât trupeşte.
După săptămâna Brânzei, creştinii ortodocşi intră în Postul Paştelui, unul dintre cele mai aspre, care durează aproape şapte săptămâni.