Săpun de casă după o reţetă veche, făcut într-un sat din Mureș
În anii în care piaţa e sufocată de produse cosmetice şi de igienă cu fel de fel de arome, culori şi texturi, o tradiţie veche ce aminteşte de traiul bunicilor încă se mai păstrează în câteva comunităţi din Transilvania. Într-un sat din Mureş e vremea în care doamna Emilia face săpun de casă după o reţetă păstrată din generaţie în generaţie
De Redactia Observator la 24.10.2019, 11:26În anii în care piaţa e sufocată de produse cosmetice şi de igienă cu fel de fel de arome, culori şi texturi, o tradiţie veche ce aminteşte de traiul bunicilor încă se mai păstrează în câteva comunităţi din Transilvania. Într-un sat din Mureş e vremea în care doamna Emilia face săpun de casă după o reţetă păstrată din generaţie în generaţie. Iar acum nepoatele sale îi învaţă secretul.
Săpunul de casă se face după masă şi se lasă noaptea la uscat. Aşa spune tradiţia. Un obicei vechi, peste care, în epoca tehnologiei, s-a aşternut praful. Însă doamna Emilia nu vrea să îl piardă. De mică ştie că după ce se termină munca câmpului, încep pregătirile pentru sărbătorile de iarnă. Şi cum nu e sărbătoare fără curăţenie generală, e timpul numai bun de făcut săpunul de casă.
Doamna Emilia are şi ajutoare. Vecinele vin an de an la ea şi se pun pe treabă împreună. Ingredientele sunt 100% naturale.
La final, săpunul intră în teste, la albia râului. Iar jurate sunt. nepoatele familiei.
Un săpun bun la toate. Aşa îl recomandă bunicile care îl folosesc atât pentru spălatul hainelor, cât şi pentru igiena personală.