Șașii de peste hotare, în vizită pe meleagurile natale
Dorul de casă i-a făcut pe saşii stabiliţi peste hotare să se întoarcă în satele unde au crescut. Este deja o tradiţie într-o localitate din Transilvania. Se adună în fiecare primăvară pentru a avea grijă de construcţiile ridicate cu atâta migală de înaintaşi.
De Redactia Observator la 05.05.2019, 12:09Dorul de casă i-a făcut pe saşii stabiliţi peste hotare să se întoarcă în satele unde au crescut. Este deja o tradiţie într-o localitate din Transilvania. Se adună în fiecare primăvară pentru a avea grijă de construcţiile ridicate cu atâta migală de înaintaşi. Preţuiesc atât de mult munca strămoşilor, încât fac toate eforturile să nu lase aceste comori arhitecturale să se degradeze. Ba chiar contribuie cu bani pentru renovarea lor.
Comuna Cristian se află la doar câţiva kilometri de Sibiu. Erau mii de saşi aici în urmă cu 30 de ani. Acum, au mai rămas doar câţiva. Mulţi dintre ei au plecat în Germania. Dar nu au uitat de melegurile copilăriei. În fiecare an se întorc.
Şi nu vin doar ca să se plimbe. De fiecare dată se adună la Biserica Evanghelică fortificată şi fac curăţenie.
Şi în biserică se munceşte de zor. Spun că este un gest de respect pentru înaintaşi.
Au moştenit comori de preţ. Construcţii trainice şi frumoase, dar şi obiceiuri pe care le respectă ca la carte. Aşezările săseşti din zonă, încărcate de istorie, atrag tot mai mulţi turişti.
Vizitatorii se pot caza la Casa parohială. Nu există un tarif, plătesc cât consideră, iar banii sunt folosiţi pentru întreţinerea bisericii şi a clăcirilor din jurul ei.