Satul Frăsinei din Alba a fost racordat pentru prima dată la reţeaua electrică
Localnicii din satul Frăsinei, judeţul Alba, din Munţii Cugirului au fost legaţi la reţeaua electrică pentru prima dată în viaţa lor. De cand se stiu, au folosit lămpile şi lumânările.
De Redactia Observator la 23.07.2019, 15:51Localnicii din satul Frăsinei, judeţul Alba, din Munţii Cugirului au fost legaţi la reţeaua electrică pentru prima dată în viaţa lor. De cand se stiu, au folosit lămpile şi lumânările. Acum, de câteva luni, în cele 15 gospodării din Frăsinei se poate în sfârşit aprinde becul. Iar femeile sunt fericite: nu mai spăla haine la mână, ci se bucură de confortul maşinii de spălat. Este doar începutul unei vieţi civilizate pentru ei. Promisiuni sunt multe: edilii vor să reabiliteze drumul, care deocamdată este dificil de străbătut chiar şi cu maşina.
Până acum trei luni de zile, Dumitru căuta borcanele cu dulceaţă din pivniţă cu lumânarea. Acum, este mult mai simplu. Aprinde direct becul.
Dumitru Cărpinişan - localnic: Vedeam la alţii posibilităţile, curentul, televizor. Când eram copil mergeam la cineva şi vedeam Tv şi veneam acasă vedeam că nu e.
În cătunul Frăsinei, nu a existat niciodată curent electric. Cei aproximativ 30 de locuitori s-au descurcat aşa cum au putut, dar nu şi-au pierdut speranţa. Femeile au spălat haine la mână toată viaţa lor. Acum, în aproape fiecare casă există o maşină de spălat.
Ileana Bâldea, localnica: Da, de atâţia ani, cât am spălat numai cu mâna...
Iar bărbaţii nu mai ascut topoarele cu pila, ci direct cu flexul electric.
Bunicul Aurel are peste 89 de ani. Nu se gândea nicio clipă, că va putea înlocui lămpile cu petrol cu becul electric.
Însă, localnicii mai au o problemă. Drumul de acces este anevoios şi iarna devine impracticabil şi pentru maşinile de teren.
Adrian Teban, primarul oraşului Cugir: Ne gândim să găsim o soluţie ca şi diferenţa de drum să fie reabilitat, cel puţin la nivel de drum pietruit. Sperăm să găsim soluţii în toamna asta ca până la sf anului să-l aducem într-o stare mult mai accesibilă.
Investiţia a fost făcută cu bani din bugetul local al oraşului Cugir şi a costat 570.000 lei.