Greşelile din manuale se măsoară deja cu metrul. Şefa Editurii Didactice a fost audiată cu scandal în Parlament
Scandalul manualelor a ajuns în Parlament. Şefa Editurii Didactice a fost pusă la zid de deputaţii din Comisia de Învăţământ. I-au fost semnalate greşeli din încă două cărţi de la clasa a şasea
De Redactia Observator la 12.09.2018, 19:35Scandalul manualelor a ajuns în Parlament. Şefa Editurii Didactice a fost pusă la zid de deputaţii din Comisia de Învăţământ. I-au fost semnalate greşeli din încă două cărţi de la clasa a şasea. Şi, pe masă, i-au fost întinse pagini pline de erori dintr-un manual de matematică.
Reprezentanta editurii spune că tehnoredactorii au corectat în total mii de erori. Greşeli care le-au "scăpat" autorilor. Un autor încasează cel puţin 25 de mii de lei pentru o carte. Iar la ciclul primar, aceiaşi doi autori apar pe manualele de la mai multe discipline.
Harta lumii, rearanjată. Date istorice - greşite. Inima pe partea dreaptă. 12 mai mic ca 16. Sunt greşelile pentru care şefa Editurii Didactice şi Pedagocice a dat explicaţii, în Comisia de Învăţământ. N-a început cu scuzele, ci cu "realizările".
Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice: "Este prima oară când clasa a sasea are manualele pe banci in prima zi a anului scolar."
Tirul întrebărilor a luat-o însă prin suprindere.
Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice: "Nu ştiu de unde afirmatia mii de greseli. Cate mii de greseli exista, daca le-ati calculat?"
Le-au şi calculat, au răspuns deputaţii, care au pus pe masă manualul de matematică de la clasa a şasea.
În comisia de învăţământ a mai apărut un manual plin cu erori. Este vorba despre matematica de clasa a VI- a. În total, spun deputaţii, este vorba despre 80 de pagini de erori care însumează aproximativ 7 metri.
Încă un manual greşit după cel de geografie - în care Turnu Măgurele, de exemplu, e poziţionat în locul oraşului Drobeta Turnu Severin. Sau după cel de biologie - în care inima apărea, în corpul uman, pe partea dreaptă.
"Nouă ni s-a dat o simplă explicaţie că şi profesorii mai greşesc câteodată. Ni s-a spus că şi profesorii mai greşesc câteodată. Dacă şi profesorii spun aşa ceva, noi ce să mai zicem", se plânge o mămică.
Pentru fiecare manual de acest fel, autorii au încasat 45 de mii de lei.
Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice: "Este interesant de vazut pe manuale.edu.ro ca autorii care au publicat în acest an sunt exact aceiaşi autori care au publicat la alte edituri. O dată erau buni şi o dată nu?"
Nu sunt doar aceiaşi de anul trecut, ci şi aceiaşi - pentru toate manualele claselor 1-4. Două nume apar pe mai multe cărţi. De la mai multe materii. De la matematică, până la educaţie civică.
Directoarea a explicat că manuscrisele de la autori sunt verificate şi avizate de comisia centrului national de examinare şi evaluare din cadrul Ministerului. Şi că ultima variantă ajunge pe mâna tehnoredactorilor de la editura unica. Din grabă, ei ar omite greşelile lăsate de autori.
După trei ore de dezbateri, s-au tras şi concluziile. Comisia i-a cerut demisia.
Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice: "Nu am niciun motiv să îmi dau demisia."
Şefa Editurii Didactice şi Pedagogice a promis că erorile vor fi corectate cu erate, în unele cazuri, şi cu retipărire în altele. De anul viitor, Ministerul Educaţiei a precizat că procedura de avizare a manualelor şcolare va fi regândită.