O secţie pentru tratarea marilor arşi a fost deschisă în Timişoara, la 4 ani de la Colectiv
Au trecut aproape 4 ani de la Colectiv, şi abia acum România are cinci paturi pentru pacienţii cu arsuri grave, care respectă toate standardele internaţionale. În total, ţara noastră poate trata simultan 16 bolnavi.
De Redactia Observator la 10.10.2019, 10:10Au trecut aproape 4 ani de la Colectiv, şi abia acum România are cinci paturi pentru pacienţii cu arsuri grave, care respectă toate standardele internaţionale. În total, ţara noastră poate trata simultan 16 bolnavi. Mult mai puţin decât Belgia, de exemplu, care are 70 de locuri şi unde ajung adesea şi pacienţii români.
La aproape trei ani de când s-a început construcţia celui mai mare centru de mari arşi din România, la Timişoara, autorităţile deschid deocamdată uşile unei secţii de arşi dintr-un vechi spital.
În Capitală, Spitalul de Arşi tocmai a primit echipamente de ultimă generaţie pentru tratarea bolnavilor. Ar trebui însă ca întreg spitalul să fie mutat. Clădirea are peste 100 de ani.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: Am văzut centre din străinătate şi sunt atât de mândră că acest centru este identic şi poate chiar superior. Practic sunt primele paturi care corespund cu adevărat tuturor standardelor
Cinci pacienţi vor putea fi trataţi simultan aici. Până acum, din cauza numărului mare de bolnavi şi a locurilor puţine din spitale, România îşi trimitea bolnavii în străinătate. Chiar anul acesta, în aprilie, o fată de 25 de ani a fost trasnferată la spitalul Militar din Belgia, cu arsuri pe aproape 50% din suprafaţa corpului. Cu o populaţia aproape la jumătate faţă de cea a României, Belgia are 70 de locuri de mari arşi. România avea până astăzi doar 13.
Flavius Pavelescu, director medical al spitalului de arşi: Gradul cel mai mare de ocupare este pe secţia de ATI, unde în majoritatea cazurilor sunt ocupate toate cele 5 paturi. Pentru noi este o presiune şi pentru personalul de aici şi pentru că marele ars are o patologie complexă şi complicată şi de fiecare dată se ajunge la o suprasolicitare.
MARIUS CRAINA, manager al spitalului judeţean Timişoara: Astazi, 9 octombrie, este o zi istorică pentru medicina românească şi nu numai. Pacienţii care suferă arsuri grave nu vor mai trebui direcţionaţi către centre din străinătate.
Medicii de la Timişoara au fost şcoliţi în cele mai performante centre din lume pentru tratarea arsurilor din Franţa şi Belgia.
Ministrul Sănătăţii susţine că săptămâna viitoare alte cinci paturi pentru mari arşi vor fi disponibile la Iaşi.
România are în plan construirea a 4 centre pentru mari arşi cu bani de la Banca Mondială: la Timişoara, Iaşi,Târgu mureş şi Bucureşti. Lucrările vor începe însă abia spre sfârşitul anului 2020.