Sibiu, capitala gastronomică a Europei
În prag de summit, Sibiul demonstrează că merită şi titlul de capitala gastronomică a Europei. Sute de turişti se bucură de un festin în stradă, unde bucătarii prepară în faţa lor reţete internaţionale, într-o reinterpretare pur ardelenească. Scoicile cu slănină sunt doar un exemplu.
De Redactia Observator la 08.05.2019, 22:12În prag de summit, Sibiul demonstrează că merită şi titlul de capitala gastronomică a Europei. Sute de turişti se bucură de un festin în stradă, unde bucătarii prepară în faţa lor reţete internaţionale, într-o reinterpretare pur ardelenească. Scoicile cu slănină sunt doar un exemplu. În schimb, invitaţii de rang înalt vor avea parte de un meniu de cinci stele, preparat de chefii care i-au însoţit special în Transilvania.
Nu ai nevoie de hartă şi nici de ghid ca să ajungi pe strada Turnului din Sibiu. Turiştii străini care au auzit de oraşul din Transilvania odată cu summitul s-au lăsat ademeniţi de mirosul îmbietor al preparatelor internaţionale. Le-au fotografiat şi au aşteptat răbdători să le guste.
Tolba summitului, cel mai solicitat produs gastronomic la Sibiu
Un grup de francezi a fost cucerit pe loc de un preparat sută la sută ardelenesc, pasta de jumări.
Şase bucătari iscusiţi vor găti zilnic câte cinci reţete emblematice pentru ţările care şi-au trimis reprezentanţi la summit. Iar turiştii le vor degusta.
Radu Zărnescu, bucătar-şef: Am decis să luăm reţete celebre, şniţelul austriac, varza cu cârnaţi în spirit german, gulaşul unguresc, ciorba de afumătură poloneză
Urmează supa de usturoi din Cehia, supa pescarului din Belgia, puiul piri-piri portughez sau tochitura muntenească.
Pâinea de 2,5 kilograme, o altă atracţie gastronomică la Sibiu
În meniul zilei şi-a făcut loc miercuri o surpriză. Tolba summitului, preparată din piept de raţă şi slănină de mangaliţă, a fost servită cu pară caramelizată şi sosuri dulci din fructe exotice.
Dacă ajungi la Sibiu nu ai cum să ratezi bunătăţile pregătite de localnici. Recomandăm o pâine de 2 kilograme şi jumătate, făcută după o reţetă tradiţională, coaptă pe vatră. Cu ce ar merge mai bine dacă nu cu coaste de porc, ardei copţi şi cartofi cu pătrunjel? Un deliciu.
Sibiul, care deţine titlul de Regiune Gastronomică Europeană, îşi aşteaptă până duminică turiştii la reuniunea culinară a celor mai cunoscute arome şi reţete de pe continent. Experienţa face tot gustul.