Sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă ne va scăpa de cozi la ghișee
Românii ar putea scăpa de drumurile la ghişee. Se pregăteşte revoluţia documentelor. Certificatele de naştere, de căsătorie sau alte documente de stare civilă vor fi stocate într-o bază de date la care vor avea acees mai multe instituţii.
De Redactia Observator la 05.04.2019, 00:26Românii ar putea scăpa de drumurile la ghişee. Se pregăteşte revoluţia documentelor. Certificatele de naştere, de căsătorie sau alte documente de stare civilă vor fi stocate într-o bază de date la care vor avea acees mai multe instituţii. Am putea scăpa de drum Românii nu mai merg la ghişee, vin ghişeele la ei. Visul frumos poate fi realizabil în curând, mai ales că Ministerul de Interne a achiziţionat deja 42 de ghişee mobile. În plus, certificatele de naştere, de căsătorie sau alte documente de stare civilă vor fi stocate într-o bază de date la care au acces funcţionarii statului, fără ca cetăţenii să mai facă drumuri de la o insituţie la alta.
Prin sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă, toate informaţiile despre naşterea, căsătoria, divorţul şi moartea unei persoane vor fi adunate într-o bază de date comună. Primării, spitale, Ministerul Apărării şi cel al Justiţiei, toate vor fi conectate la această platformă.
Sincron Cătălin Giulescu, director Evidenţa Persoanelor: Cetăţeanul, în mare măsură, la momentul la care va interacţiona cu autoritatea publică, nu va mai fi nevoit să aducă certificatele de naştere, căsătorie sau deces, acestea vor fi furnizate direct de instituţia noastră.
Prin acest sistem, nou născuţii vor fi înregistraţi automat, pentru a diminua fenomenul copiilor care nu au o identitate, pentru că nu apar în nicio evidenţă. Proiectul va fi util şi românilor din străinătate. Otilia locuieşte în Germania şi chiar dacă fiul ei are 6 ani, încă nu are certificat de naştere românesc.
Ghişeul mobil este, de fapt, o maşină românească 4x4, tocmai pentru ca echipele operative să poată ajunge în orice colţ al ţării.
La baza de date vor fi conectate şi cabinetele notariale, şcolile şi chiar Biroul de Carte Funciară. Serviciul a fost lansat pe 4 aprilie şi va fi implementat în toată ţară până în 2021.