Sistemul de predare din ţările nordice câştigă din ce în ce mai mult teren și în România
Sistemul de predare din ţările nordice, cel în care preşcolarii petrec majoritatea zilei în mijlocul naturii, câştigă din ce în ce mai mult teren şi la noi. La Sibiel, două mame care şi-au dorit o altfel de educaţie pentru copiii lor, au deschis împreună grădiniţa din pădure.
De Redactia Observator la 30.06.2019, 23:37Sistemul de predare din ţările nordice, cel în care preşcolarii petrec majoritatea zilei în mijlocul naturii, câştigă din ce în ce mai mult teren şi la noi. La Sibiel, două mame care şi-au dorit o altfel de educaţie pentru copiii lor, au deschis împreună grădiniţa din pădure.
Copiii înscrişi aici învaţă să iubească natura şi să o conserve. Ce-i drept, educaţia în mijlocul naturii presupune câteva riscuri, dar are şi multiple beneficii, cum sunt depăşirea fricii de animale sau de insecte.
La umbra mestecenilor şi cu picioarele în apa pârâului, aşa îşi petrec preşcolarii ziua. Programul grădiniţei din pădure presupune ca aproape 80 la sută din activităţile zilnice să se desfăşoare în mijlocul naturii.
Cei 12 copii înscrişi la grădiniţa din Sibiel îşi încep ziua ca orice preşcolar. Micul dejun şi câteva activităţi fizice îi energizează şi îi pregătesc pentru aventură.
Cu pălăriuţele pe cap şi cizmuliţele de cauciuc în picioare, micii exploratori sunt gata să cunoască misterele pădurii şi ale râului.
Educaţia în aer liber presupune, ce-i drept şi riscul unei ciupituri sau lovituri. Dar părinţii care au optat pentru acest mod de creştere a copilului sunt încântaţi de cum se dezvoltă cei mici.
Sistemul de predare în aer liber este adus din ţările nordice. Fără jucării, cei mici sunt stimulaţi să îşi folosească imaginaţia şi sunt încurajaţi să găsească soluţii la diferite situaţii. Acest fapt, spun specialiştii, le dezvoltă copiilor încredere în sine. O astfel de educaţie vine pentru părinţi cu un efort financiar de 460 de euro pe lună.