Usturoiul românesc a revenit pe tarabe, dar şi în restaurantele de lux
După invazia usturoiului chinezesc pe piaţa românească, soiul autohton a început să fie privit ca o delicatesă. Cultivatorii au profitat de ocazie şi au început să scoată la vânzare sprecialităţi din usturoi.
După invazia usturoiului chinezesc pe piaţa românească, soiul autohton a început să fie privit ca o delicatesă. Cultivatorii au profitat de ocazie şi au început să scoată la vânzare sprecialităţi din usturoi. Murat, în miere sau sub formă de pastă, şi-a făcut loc în magazinele cărora le calcă pragul clienţii cu gusturi rafinate. Usturoiul românesc a ajuns vedetă şi în restaurantele de lux.
Când trei dintre frunzele firelor de usturoi plantate toamna trecută se usucă, agricultorii ştiu că a venit timpul recoltei. La Mădăraşu de Câmpie, în Mureş, cultivatorii au motive de bucurie.
Cea mai mare parte din recoltă va fi pusă la uscat. Restul, se va transforma în usturoi murat, usturoi în miere sau pastă de usturoi cu boia.
După ce pieţele româneşti au fost umplute cu usturoi importat din China, cultivatorii locali au început să primească subvenţii de până la 3.000 de euro la hectar. Astfel, usturoiul românesc a revenit pe tarabe, spre bucuria cumpărătorilor.
În cele mai sofisticate bucătării ale Europei apar la lista condimentelor, dar, totodată apar şi substituenţi cu gust de usturoi. Ceea ce nu este foarte indicat.
O lecţie pe care au învăţat-o şi restaurantele de lux din România. Supa cremă de usturoi românesc a devenit vedetă în meniurile sofisticate.
Iuţeala usturoiului dispare după ce căpăţânile sunt puse la cuptor. Odată gătit, usturoiul este scos uşor din coajă şi se adaugă într-o supă simplă de legume. După ce compoziţia a fost pasată, urmează faza prezentării.
Gustul bun vine cu un preţ. Mirosul de usturoi este greu de îndepărtat. Dar nu imposibil. Specialiştii spun că merele, frunzele de salată sau frunzele de mentă neutralizează aroma inconfundabilă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰