Guvernul ţine 3 MILIOANE de angajaţi cu sufletul la gură! Aceştia nu ştiu dacă de la 1 ianuarie le vor scădea veniturile
Situaţia salariilor din mediul privat rămâne incertă după 1 ianuarie. TREI milioane de angajaţi nu ştiu dacă veniturile lor vor scădea sau nu.
De Redactia Observator la 31.10.2017, 20:52- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Situaţia salariilor din mediul privat rămâne incertă după 1 ianuarie. TREI milioane de angajaţi nu ştiu dacă veniturile lor vor scădea sau nu, atunci când intră în vigoare revoluţia fiscală anunţată de Guvern. Soarta lor depinde doar de promisiunile pe care patronatele le-au făcut în faţa guvernanţilor. Iar Executivul merge pe încredere. Nu va mai da niciun act normativ prin care să îi oblige pe patroni să menţină salariile la acelaşi nivel.
"Am dat asigurările acestea de mai multe ori. Le dau de câte ori am ocazia. Nu vor scădea veniturile!" Grăbit să ajungă la o nouă rundă de negocieri cu patronatele şi sindicatele, premierul Mihai Tudose încearcă să liniştească apele deja agitate de revoluţia fiscală. Sindicatele avertizează din nou că salariile celor din mediul privat vor fi afectate de trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Patronii nu pot fi obligaţi să modifice salariile în beneficiul angajaţilor.
Bogdan Hossu, preşedinte Cartel Alfa: "Guvernul nu mai dă nota, actul normativ care să oblige toţi angajatorii să crească salariile datorită acestui transfer de taxe, se bazează pe angajamentul şi promisiunile tuturor organizaţiilor de angajatori."
Promisiunile nu îi liniştesc pe angajaţi. Se tem că de anul viitor vor aduce acasă mai puţini bani. Şi cum explicaţiile oficiale nu vin, nimeni nu înţelege cum se va face acest transfer de contribuţii. Unii cred că vor merge personal la ghişeu.
Angajatorii, la rândul lor, se gândesc cum vor modifica sute de contracte de muncă. Cel mai probabil, vor fi nevoiţi să bugeteze bani în plus pentru softuri noi.
La nivel naţional, aproape şase milioane de contracte trebuie schimbate în următoarele două luni. Specialiştii vorbesc şi de posibile blocaje informatice.
Între timp, Senatul a adoptat o încă o măsură care va avea efecte directe pentru patroni: plata defalcată a TVA. Proiectul prevede ca, de la 1 ianuarie, dacă o firmă întârzie cu 30 de zile plata TVA, atunci intră automat în zona de plată defalcată.