Antena Meniu Search
x

Tragedia de la Uricani le-a amintit autorităţilor de minerii morţi la Lupeni şi de ancheta deschisă acolo

România a numărat, în mai puţin de o lună, trei mineri morţi, alţi patru mutilaţi pe viaţă şi zero vinovaţi.

Vezi și

România a numărat, în mai puţin de o lună, trei mineri morţi, alţi patru mutilaţi pe viaţă şi zero vinovaţi. Autorităţile nu dau nicio explicaţie pentru tragedia de la Uricani şi abia acum şi-au amintit şi de ancheta de la Lupeni. "Nu avem nicio concluzie" - o spun toţi, la unison, familiilor îndoliate și opiniei publice. Între timp, minerii îşi câştigă pâinea înconjuraţi de aceleaşi pericole mortale. Şi fără materiale care le-ar putea salva viaţa. Un strigăt de disperare a ajuns chiar şi la preşedintele Klaus Iohannis.

Din tată în fiu, minerii de pe Valea Jiului s-au luptat cu moartea. Aurel Anghel mai avea câteva săptămâni până la pensionare. A murit sub pământ, într-o explozie pe care autorităţile o numesc misterioasă. Din Anglia, fratele ortacului, fost miner şi el, i-a transmis un mesaj lui Klaus Iohannis: "Astăzi, domnule Iohannis, nu mai târziu, scuturați sistemul, ale cărui victime suntem toți, cu toată puterea pe care o aveți. Începeți cu Compexul Energetic Hunedoara, o organizație putredă, coruptă și ucigașă."

O familie se pregăteşte de înmormântare. Alte trei veghează la căpătâiul celorlalţi mineri răniţi grav. Iar autorităţile deschid anchete, fără să ajungă deocamdată la concluzii. 

Toma Petcu, ministrul Energiei: "Pare foarte ciudată această aprindere." Ciudată pentru ei, dar explicabilă pentru minerii care, zilnic, intră sub pământ. Dumitru Pârvulescu, lider de sindcat: "Apariţia acestor accidente e dată de subfinanţarea activităţii miniere de acolo. Fiind activitatea subfinanţată, aparatura e destul de veche."

Pe acelaşi subiect

Veche, ruginită şi refolosită. Galeriile stau să cadă, stâlpii de susţinere se îndoaie, iar lopeţie şi le aduc ortacii, de acasă. 

Abia după a doua tragedie, autorităţile şi-au amintit şi de ancheta de la mina Lupeni.

Tot la mina Uricani, în urmă cu 6 ani, o explozie trasă la indigo cu cea de ieri a ucis cinci mineri. Reparau un transformator care a sărit în aer. Nici atunci nu a răspuns nimeni pentru moartea lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Tragedia de la Uricani le-a amintit autorităţilor de minerii morţi la Lupeni şi de ancheta deschisă acolo