Şpaga la spital, sport naţional
În România, şpaga este la putere. Pretutindeni şi oricând. Medicii sunt motivaţi suplimentar pentru ca pacientul să fie tratat aşa cum trebuie, iar funcţionarul public trebuie şi el "ajutat" pentru un răspuns prompt dat omului din faţa ghişeului
De Redactia Observator la 17.02.2015, 13:40În România, şpaga este la putere. Pretutindeni şi oricând. Medicii sunt motivaţi suplimentar pentru ca pacientul să fie tratat aşa cum trebuie, iar funcţionarul public trebuie şi el "ajutat" pentru un răspuns prompt dat omului din faţa ghişeului
Pentru mai mult de jumătate dintre români a devenit un obicei să ofere aceste mici atenţii, potrivit unui studiu coordonat de Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei. În spitale, mai mult de un sfert dintre oamenii care au apelat la servicii medicale, în sistemul public de sănătate, anul trecut, recunosc că au oferit bacşiş.
Cei mai mulţi beneficiari au fost, bineînţeles, printre medici. 37%. Iar cine a ţinut bisturiul în mână, a cerut singur, de cele mai multe ori, mai multe stimulente. Şi vorbim de aproximativ 10% dintre cazuri. Dar şi asistentele au fost. câştigate. 34% din numărul total au primit "atenţii" de la pacienţi.
Nici infirmierele nu sunt departe. 25% au fost "motivate" să aibă mai multă grijă. În schimb, brancardierii sau agenţii de pază nu s-au aflat pe lista. priorităţilor. Doar 14% dintre pacienţi au băgat mâna în buzunar pentru ei.
Pentru acestă practică, devenită un odicei, ar exista un antidot. 29% dintre cei care au participat la studiu cred că existenţa unui sistem de asigurări, care să acopere confortul, dar şi atenţia pe care şi le doresc, ar putea elimina şpaga din sistem. 17% vor, însă, sancţionarea cadrelor medicale care acceptă aceste plăţi, iar 15% dintre participanţi ar prefera controale mai dese prin spitale.