SPECIAL. Întoarcerea la "rădăcini"!
Satul există în Bistriţa Năsăud şi este visul devenit realitate al unui artist contemporan. Maxim Dumitraş a strâns pe moşia lui de la Sângeorz-Băi artişti din toate colţurile lumii. Iar artiştii au făcut ce fac artiştii. Au creat. Au sculptat, au pictat şi au creat chiar opere de artă peisagistică.
De Redactia Observator la 03.06.2014, 20:42Satul există în Bistriţa Năsăud şi este visul devenit realitate al unui artist contemporan. Maxim Dumitraş a strâns pe moşia lui de la Sângeorz-Băi artişti din toate colţurile lumii. Iar artiştii au făcut ce fac artiştii. Au creat. Au sculptat, au pictat şi au creat chiar opere de artă peisagistică.
Parcă ne-am întors la vatra primordială. De fapt, parcă nu am fi plecat niciodată. Aici pare că ne-a fost leagănul. Aici, sub umbra Carpaţilor, legănaţi între câmpii nesfârşite şi dealuri domoale. Aici, la gura sobei am născocit primele poveşti, primele jocuri. Aici s-a născut veşnicia.
Câte-un bordei de lemn ca pe vremea străbunilor răsare de nicăieri. Şi încă ceva. Mai e ceva acolo. Din iarba înaltă ceva te priveşte. Se mişcă. Trăieşte. Nu eşti singur şi totuşi nu ţi-e teamă. Ceva din necunoscutul care te înconjoară te cheamă. Apare un cap. Şi-apoi încă unul. Apoi o pereche de aripi. Sunt operele de artă.
Maxim Dumitraş, cel fără de care acest mic sat al artiştilor nu ar fi existat sculptează de când se ştie. A trăit, ca mulţi alţii, în nebunia oraşului. Nu şi-a imaginat niciodată că se va întoarce aici. La rădăcini.
În fiecare an, artişti din toate colţurile lumii vin aici la tabăra de creaţie organizată de Maxim. Vin, discută, creează: "Anul acesta avem a patra editie care se desfasoara pe deal. artisti care sunt din Franta, Turcia, Republica Moldova si Romania. Sunt 10 artisti", spune artistul
Pe lângă operele de artă şi casele tradiţionale, sculptorul bistriţean vrea ca anul viitor să ridice aici şi o biserică tradiţională din lemn